Društvo

Milovanović o ceni suncokreta: Kada svi ispoštuju dogovor, bićemo zadovoljni, ali to nije ono što smo tražili

Foto: Boom93/Sanja Lisac
Prema finalnom dogovoru sa poljoprivrednicima, koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.Cena suncokreta je dogovorena prema proizvođaču da bude 73 dinara, jer država učestvuje sa 8 dinara, a uljari sa ostatkom, rekao je u izjavi za Boom 93, potpredsednik udruženja poljoprivrednika “Stig”, Aleksandar Milovanović.

Kako je rekao Milovanović, sutra bi Vlada trebalo da iznese sistem kako bi seljaku subvencionisala tih 8 dinara po proizvodenom kilogramu suncokreta.

Naveo je da samo treba svi da ispoštuju dogovor i da će onda biti koliko toliko zadovoljni, ali da u principu to nije ono što su tražili.

Milovanović je dodao da su podsticaji za gorivo smanjeni sa 80 na 50 litara po hektaru, te da su i tu, kako je rekao, bili fleksibilni.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin izjavio je u Novom danu TV N1 kako misli da poljoprivrednici intimno nisu zadovoljni dogovorom sa Vladom da cena suncokreta iznosi 73 dinara po kilogramu. Galetin, naime, smatra da je propuštena prilika da se izdejstvuju sistemska rešenja koja će srpskim poljoprivrednicima pomoći na duži rok.

Galetin je ocenio da je tema suncokreta „pomalo promašena tema“, iako, kako je rekao, razume frustraciju poljoprivrednika budući da je cena te uljarice opala gotovo duplo u odnosu na terminsku cenu. Više na LINKU.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend