Društvo

Ministar o tome ko će plaćati troškove uvođenja 5G mreže u Srbiji i da li je štetna po zdravlje

Mihailo Jovanović. Foto: Youtube screenshot / UNDPSerbia

Mihailo Jovanović. Foto: Youtube screenshot / UNDPSerbia

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović navodi da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji, od koje bi svi građani naše zemlje imali koristi.

Narednih dana počinje javna rasprava o pravilniku o 5G mreži, a posle toga kreće nadmetanje za dodelu frekvencija. Aukcija za 5G mrežu bila je zapravo i pre tri godine aktuelna, međutim tada je rečeno da nije možda pravi trenutak.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović navodi za RTS da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka, te da je prvi napravljen ove godine kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet. Drugi korak je pravilnik koji je od sledeće nedelje na javnoj raspravi.

Кoje su prednosti 5G mreže

Što se tiče prednosti 5G mreže i šta će to doneti građanima Srbije, ministar Jovanović je rekao da će od nje svi imati koristi – i građani i privreda.

Dve stvari su bitne sa tehničke strane. U odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke kada je u pitanju internet, koji je ključan pojam u modernim telekomunikacijama. Druga bitna stvar je što je kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično svedeno na minimum.

„Imamo dobru 4G mrežu i imamo odlična tri mobilna operatora koji se takmiče na tržištu. Republika Srbija je postavila takve uslove, takvu tržišnu trku da mi izvlačimo maksimum iz 4G mreže. Ono što je specifičnost 5G mreže je da ima mnogo veće protoke i da je kašnjenje u toj mreži praktično zanemarljivo. To znači da je ona mnogo više primenjiva u industriji, u privredi, u razvoju, inovacijama, nauci, tehnologiji, a rekao bih malo manje je značajna za građane koji već sada sa 4G mrežom mogu da prate i televizijske kanale i video strimove“, navodi ministar.

Ukazuje da ova mreža takođe omogućava upravljanje robotima u industriji.

„Dakle, nije samo umrežavanje i korišćenje signala za potrebe građana i ljudi, već mašine, roboti, veliki industrijski sistemi, pogoni i luke koriste sada 5G mrežu i zahvaljujući tom minimalnom zapravo skoro nikakvom kašnjenju u 5G mreži moguće je upravljati i robotima i mašinama“, kaže Jovanović.

Кo će snositi troškove

Ukazuje da će se pravilnikom definisati postepena implementacija, te da će mobilni operatori morati da zamene svoje bazne stanice i da podignu jedan veći broj njih nego što ih sada ima.

„Mada, veliki broj baznih stanica je spreman za 5G mrežu, to će biti njihova investicija, a mi ćemo pravilnikom definisati da se u prvoj godini pokriju samo najveći gradovi – Beograd, Novi Sad, Niš, Кragujevac, Subotica, u sledećoj godini narednih 20 velikih gradova. Iza toga ćemo forsirati pokrivanje putne infrastrukture, železničke infrastrukture, aerodroma, turističkih mesta, a naravno, nametnućemo obavezu budućim operatorima 5G-a da pokriju i one najsiromašnije opštine da bismo pokazali da ta 5G mreža može da dođe do njih“, kaže ministar.

Ukazuje da je, prema nekim procenama, potrebno oko 6.000 baznih stanica za potpunu pokrivenost.

„Operatori će snositi troškove izgradnje i tu treba da kažemo građanima da neće imati nikakve dodatne troškove. Jednostavno napredak nauke i tehnologije i mreža ide u tom smeru da će to biti trka mobilnih operatora, da će nalaziti nove izvore i nove usluge kako će finansirati izgradnju tih mreža. A građani će moći da nastave da koriste i 4G mrežu“, kaže Jovanović.

Da li će građani moći da koriste 5G mrežu na svim mobilnim telefonima?

Ukazuje da je mobilni telefon preduslov da se koristi 5G mreža.

„Neki od aparata koje koriste naši građani su već spremni za 5G mrežu. Mislim da je procena da su to oni mobilni aparati koji se već četiri, pet godina proizvode. Samo u izuzetnim slučajevima će morati da se menjaju kartice. Dakle, bitno je da građani neće imati nikakve dodatne troškove i da će postepeno tehnologija nametnuti to da dobijaju nove 5G aparate“, kaže ministar.
Кoje predrasude prate 5G mrežu

5G mrežu prate različite predrasude, od toga da slabi imunitet, da su vakcinama zapravo usađeni čipovi kojima se uz pomoć 5G mreže prati kretanje, itd.

„Bilo je mnogo teorija zavere, naročito tokom kovida – da se kroz vakcine zapravo ljudi čipuju i da će 5G mreža upravljati ljudima. Ali da stavimo te priče sa strane, jasno je da je 5G mreža bezbedna, da koristi isti frekventni opseg kao i 4G mreža. Mi imamo i studije koje je radio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i misija OEBS-a u Srbiji. A ono što je bitno je da naš Pravilnik koji definiše nivo nejonizujućeg zračenja u Srbiji propisuje nivo koji je sto puta manji nego u Evropskoj uniji. Tako da naši građani mogu da budu potpuno mirni“, kaže Jovanović.