Društvo

Ministarstvo odbrane Srbije: U toku vežba Ratnog vazduhoplovstva i Protiv-vazduhoplovne odbrane

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo odbrane je večeras saopštilo da se ove nedelje „na poligonima za obuku, u rejonima mirnodopskih lokacija i u vazdušnom prostoru Republike Srbije“, obavlja zajedničko taktičko uvežbavanje Ratnog vazduhoplovstva  i Protiv-vazduhoplovne odbrane.

Uvežbavanje nazvano „Nebeski štit 2022“ se izvodi „s ciljem provere osposobljenosti komande i jedinica ovog vida Vojske Srbije za izvođenje vazduhoplovne podrške, protiv-vazduhoplovnih dejstava, vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje i traganje i spasavanje“.

Tokom više dana avijacijske i artiljerijsko-raketne jedinice za protiv’vazduhoplovna dejstva, uz podršku jedinica veze i vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, „uvežbavaju dejstva u skladu sa svojom namenom“.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ministarstvo u saopštenju kaže da „ostvareni rezultati potvrđuju visok nivo sadejstva i obučenosti jedinica za realizaciju borbenih zadataka, kao i da su savremena borbena sredstva koja su odnedavno u naoružanju Vojske Srbije u potpunosti integrisana u jedinstveni sistem koji obezbeđuje slojevitu, pouzdanu i efikasnu zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije“.