Društvo

Ministarstvo rada priprema vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće

Da se olakša poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu priprema Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.
ilustracija/pixabay

To je juče najavila ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Nadamo se da će Vodič pomoći poslodavcima da organizuju bezbedne uslove za rad i rešiti nedoumice u vezi obaveza i odgovornosti kako poslodavaca tako i zaposlenih, to je prvi korak i očekujemo da će taj dokument ugledati svetlost dana u narednim nedeljama – rekla je Kisićeva na onlajn konferenciji u organizaciji Američke privredne komore.

Kazala je da su poslodavci dužni da obezbede zdravo i bezbedno radno okruženje. Ministarka je navela da je nepoznanica bila kako i da li može da se definiše bezbednost kad se radi od kuće, odnosno kad je dom istovremeno radno mesto i kancelarija.

Imali smo poteškoće kad je u pitanju ovo polje i ne postoji nijedan poseban propis kada je to u pitanju, pa uz pomoć Vodiča između ostalog pokušavamo da nađemo neko rešenje i da olakšamo poslodavcima – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ministarka kaže da je pred svima velika odgovornost da se što efikasnije odgovori na izazove te da je važno da se brzo donose odluke. Naglašava da je važna koordinacija svih nadležnih i relevantnih institucija.

Kisić Tepavčevićeva je ukazala na to da su za poslodavce dati predlozi da zaposlenima dostavljaju rešenja u elektonskoj formi, jer je to brži način. Takođe, moguće je da im se ponude aneksi ugovora i tako definišu prava i obaveze kada se deo aktivnosti sprovodi na radu od kuće.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend