Društvo

Ministarstvo uskoro objavljuje preporuke za manju potrošnju struje

FOTO: Envato Elements
Ministarstvo energetike uskoro će predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, lokalne samouprave, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Кako je navela ministarka Zorana Mihajlović, predložiće se određene preporuke za štednju, pre svega kada je reč o državnoj upravi, preduzećima u državnom vlasništvu, gradovima i opštinama, državnim ustanovama, kao i za privredu i domaćinstva.

„Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi. Takođe, sva JP treba da naprave plan uštede i da taj plan sprovode“, poručila je Mihajlović, prenosi Euronews Srbija.

Ona je napomenula da, kada je reč o domaćinstvima, apeluje odavno na sve da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uređaje sa otvorenim prozorima, da gase uređaje koje u tom trenutku ne koriste, da takođe za grejanje ne koriste električnu energiju, već da koriste druge energente.

„Кoliko god to delovalo malo, obezbedićemo određene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne“, rekla Mihajlović.

Između ostalog, nadležni već duže vreme ponavljaju da nema ni govora o restrikcijama električne energije za domaćinstva i privredu.

Кoliko može da se uštedi gašenjem rasvete?

Zahvaljujući merama štednje, Makedonija se nada da će uštedeti 15 posto energije, sa druge strane energetičari u Srbiji ističu da gašenje javne rasvete ne donosi veliku uštedu energije, ali ima bitan psihološki efekat.

„Poruka je važna tu, ja bih rekao da je to čak i važnije, jer onda ako na svim frontovima štedimo, efekti će ipak biti ukupno možda i do pet posto, što nije za potcenjivanje za narednu zimu“, kaže profesor Nikola Rajaković.

U Zagrebu su već određene temperature hlađenja i grejanja, a o rasveti će se još raspravljati, prenosi Euronews Srbija.

„Činjenica je da nam treba ušteda energije i da smo se prilično navikli na vreme jeftine enrgije, gde smo energiju uzimali zdravo za gotovo i nismo je štedeli. Zdravorazumska je logika da u ovoj situaciji u kojoj se Evropa sada nalazi, sa izazovima za nabavkom energenata, za očekivati je da svi krenemo prema nekoj varijatni štednje“, navodi Ivan Brodić iz Enrergypressa.

Premijerka Srbije je ranije izjavila da se ukrasno osvetljenje neće gasiti – zbog turizma. A trošak za ukrasno osvetljenje će zbog rasta cena enrgenata narednih meseci biti veći.

„Meni se čini da je vreme jeftine energije na neko vreme iza nas, osim ako uđemo u relativno duboku recesiju, što se nadamo iz drugih razloga da nećemo i da će potražnja za energentima pasti pa posledično i cena“, kaže Brodić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend