Društvo

Ministarstvo zdravlja apeluje na roditelje da vakcinišu decu

FOTO: Envato elements

FOTO: Envato elements

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, Mirsad Đerlek, apelovao je na roditelje da vakcinišu decu jer su male boginje potvrđene kod troje dece i jedne odrasle osobe.

Đerlek je toko posete Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu kazao novinarima da vakcina za male boginje (morbile) postoji već 200 godina i da su svi koji se nisu vakcinisali imali velike probleme, a bilo je i smrtnih slučajeva.

„Nama se ponavlja problem s vakcinacijom, a imali smo na žalost pre nekoliko godina i nekoliko smrtnih slučajeva”, rekao je on.

Troje dece uzrasta do godinu i po dana i jedna odrasla 47-godišnja osoba su zaraženi malim boginjama, potvrdila je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Beogradu.

Đerlek je rekao da odgovornost treba da snose roditelji koji izbegavaju kalendar vakcinisanja svoje dece, kojeg su sastavili najbolji stručnjaci u Srbiji.

„Očekujem da će roditelji ozbilno shvatiti poruku Ministarstva zdravlja da vakcinišu svoju decu. Vakcinacija je jedini način da sprečimo bilo kakvu virusnu bolest i spasemo život ne samo dece, već i odraslih”, istakao je Đerlek.