Društvo

Ministarstvo prosvete: Roditelji nisu u obavezi da donose u vrtić potvrdu o obaveznom radu na radnom mestu

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da roditelji za sada, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju nisu u obavezi da donose u vrtić potvrdu o obaveznom radu na radnom mestu.
Boom93/N.Stojićević

Kako se u saopštenju navodi dva najvažnija pokazatelja, trenutan broj pozitivne dece (0,017%) i zaposlenih (0,838%), kao i prosečna dolaznost dece koja je u mesecu oktobru bila 68,01%, ukazuju da u ovom trenutku nema potrebe za smanjenjem broja dece u vrtićima i rasterećenjem kapaciteta.

Ministarstvo je podsetilo da su sve predškolske ustanove u planiranju organizacije rada sa decom u obavezi da poštuju zakonom propisane normative broja dece u vaspitnoj grupi i odluke o povećanju, odnosno smanjenju broja dece u vrtiću ili vaspitnoj grupi donose u tesnoj saradnji sa osnivačem, odnosno lokalnim kriznim štabom s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u konkretnoj lokalnoj zajednici i potrebu primene odgovarajućih preventivno-zaštitnih mera.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svakodnevno prati epidemiološku situaciju, sagledava izazove i moguća rešenja u funkcionisanju predškolskih ustanova u ovim okolnostima. Sa posebnom pažnjom uzima se u obzir iskustvo predškolskih ustanova u prethodnom periodu, različiti uslovi i kapaciteti predškolskih ustanova na nivou Republike Srbije, kao i svi prispeli predlozi, mišljenja sindikata i Кriznog štaba.

Kako je ranije za Boom 93 rekla Tanja Lončar, direktorka PU “Ljubica Vrebalov”, odluka o tome da roditelji donose potvrde o zaposlenju u vrtić doneta je jer su vrtićke grupe brojne i da će biti na snazi određeno vreme, dok se epidemiološka situacija u gradu ne poboljša. Izjavu direktorke možete pročitati OVDE.

Međutim, od direktorke danas nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanje da li će zbog saopštenja Ministarstva prosvete odluka biti promenjena ili i dalje ostaje na snazi.

O odluci vrtića da roditelji treba da donesu potvrdu, Boom 93 je pitao i gradonačelnika Sašu Pavlovića.

“Ovo nije odluka štaba, već propisane mere Ministarstva prosvete dok se situacija sa kovidom ne stabilizuje. Situacija, ne samo da se nije stabilizovala, već je daleko gora od samog početka pandemije“, rekao je gradonačelnik tada. Izjavu gradonačelnika možete pročitati OVDE.

Boom93 je pokušao da dođe do informacije da li će Štab za vanredne situacije grada Požarevca odlučivati o promeni odluke o vrtićima, međutim iz lokalne samouprave nam je rečeno da je komandant štaba (gradonačelnik) trenutno u Beogradu i da će se u narednim danima znati više o novim odlukama vezanim za predškolsku ustanovu.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend