Društvo

Mit o prosečnoj plati: Koliko realno zarađujemo?

novac
Ilustracija/pixabay
Prosečan građanin Srbije, prema zvaničnoj statistici, u junu je zaradio 65.070 dinara neto.

Međutim, činjenica je da prosečan građanin zapravo poslednjih godina ne zarađuje ništa značajno više, niti ima punu potrošačku korpu da to i dokaže. Prosečna neto plata je od 2012. godine do sada porasla za 19.119 dinara, ali je skočila i lična potrošnja domaćinstava na osnovu poskupljenja ne samo potrošačke korpe, već i troškova za komunalije i druge obaveze (prosečna lična mesečna potrošnja u 2019. godini bila je 67.099 dinara neto, poslednji podaci RZS).

Kada je reč o prosečnim iznosima, plata na nivou Braničevskog okruga je 59.267 dinara. Najveće plate su u Gradskoj opštini Kostolac 74.834 dinara neto, dok najniža primanja imaju zaposleni u Malom Crniću, 49.067 dinara.

Stanovnici Požarevca su u junu u proseku zaradili po 63.821 dinar, što naš grad svrstava u one koji imaju nizu prosečnu zaradu u odnosu na republički prosek.

Dokaz da prosečan građanin ne živi uz pomoć prosečne plate je drugi statistički podatak koji prati Republički zavod za statistiku. To je medijalna zarada – iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih građana Srbije. Medijalna zarada je u junu iznosila 49.999 dinara neto,

Što se tiče ostalih opština u okrugu najveće zarade u junu ostvarili su zaposleni u opštini Žagubica, 53.557 dinara neto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Dobro napisano g-đice Stojićević,ali…!!!

  Dovoljno je jednostavno prošetati po gradu i pogledati raspored zaposlenih po privrednim granama i onda logikom doći do sledećeg zaključka! Da sve normalne osobe,koje su primorane da rade kod lokalnih preduzetnika-robovlasnika zarađuju do 30 000 dinara, naravno nisu prijavljeni,nemaju slobodane dane i rade u proseku oko 10 sati dnevno!

  Zatim dolaze podobni-bot građani,koji su dobili radna mesta po partijskoj pripadnosti ili su kupili radna mesta,oni zarađuju do 75000 dinara, naravno prijavljeni su,imaju sve beneficije,radno vreme od 4 sata dnevno (preostalo redno vreme su na pauzi), karakteristično za takve „zaposlene“ što nisu adekvatno obrazovani i stručni,ali zato imaju fond „kapilarnih“ glasova i žive na grbači porobljenog i osiromašenog naroda!!!

  I na kraju dolazi „krem“ ili „elita“ našeg propalog društva,a to su nesposobni partijski direktor javnih preduzeća, vlastodržci-kabadahije i tajkuni-lopine,oni „plivaju“ u novcu koji su opljačkali i oteli od građana Srbije!!! Naravno u „elitu“ spadaju i narko dileri,starlete i ostali pripadnici raznih „elita“!!!

  A,na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije, tajkune-lopine i ostalu bagru!!!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend