Društvo Mladi

Mladi ekolozi iz Požarevca najbolji u Srbiji (VIDEO)

učenici O.Š. Sveti Sava
Foto/T.S. Učenici O.Š. Sveti Sava
Na takmičenju povodom obeležavanja 60-godišnjice uspešnog rada Pokreta gorana Srbije, Dana šuma i Dana zaštite životne sredine, učestvovali su učenici iz 40 gradova širom Srbije. Po uspehu i osvojenim nagradama izdvojili su se  učenici osnovnih škola  Sveti Sava i Vuk Karadžić iz Požarevca.

Konkurs je imao dve kategorije uzrasta od I do IV razreda i uzrasta od V do VIII razreda. Mladi ekolozi su preneli i ekološke poruke svojim drugarima ali i odraslima.

Biljana Damjanović  nastavnica biologije u O.Š. Sveti Sava i Vuk Karadžić koja je  bila njihov mentor ističe da je jedan od povoda i motiv da se učenici prijave na konkurs povodom 60 godina od osnivanja Pokreta Goran Srbije i taj što je ovaj pokret zapravo osnovan u Požarevcu.

Pokret Gorana Srbije osnovan je 1960. godine na Čačalici u Požarevcu, tako da je to i bio jedan od povoda i motiv učenicima iz našeg grada i škola da učestvuju na tom konkursu.“ – ističe Damjanović.

Učenici su postigli tri 1. mesta i dva 2. mesta: 1. mesto Jana Mihajlović IV/3 u kategoriji crtež od I-IV razreda,1. mesto Bratislav Stepanović IV/1 u kategoriji fotografija od I-IV razreda, 1. mesto Marija Rajković VIII/1 u kategoriji poezija od V-VIII razreda; dva 2. mesta je osvojila Ivana Stevanović VII/3, u kategoriji fotografija od V-VIII razreda i u kategoriji goranska ekološka poruka od V-VIII razreda.

Šta je učenike motivisalo da se prijave na konkurs i kakvo je njihovo mišljenje o ekologiji i o zaštiti životne sredine saznaćete kroz zanimljive poruke koje su preneli svojim drugarima ali i odraslima.

Jana Mihajlović, IV razred osnovne škole Sveti Sava iz izdvojenog odeljenja u Ćirikovcu. Jana voli da crta i to različitim tehnikama, temperama, flomasterima i na konkursu je osvojila prvu nagradu u kategoriji crteža. Na konkurs se prijavila kaže da bi skrenula pažnju drugarima da čuvaju planetu.

Jana Mihajlović, IV razred osnovne škole Sveti Sava

Poručila bih drugarima da recikliraju,da ne bi bacaju smeće na put i po rekama. Primećujem puno smeća u gradu i to me nekako nervira što ljudi bacaju smeće svuda. Onda ne izgleda lepo ni  grad ni šuma ili bilo šta.“ -kaže Jana

Jana kaže da najviše voli da crta životinje ali zbog konkursa je nacrtala šumu, reku i sunce.

Bratislav Stepanović učenik četvrtog razreda osnovne škole Sveti Sava osvojio je prvo mesto u kategoriji fotografija a inspiracija je bila pečurka koju je video i fotografisao dok je bio u šetnji  u obližnjoj šumi sa svojom bakom.

crtež
FOTO/Bratislav Stepanović IV/1

Bio sam u obližnjoj šumi sa bakom, ugledao sam lepu pečurku, usklikao sam je i to mi je bila jedna od najboljih fotografija koju sam izabrao da je pošaljem na konkurs, tj nastavnici. Nagrada je bila knjiga „Hajduci“ koju treba da čitam za peti razred kao lektiru.“- kaže Bratislav.

Šta bi poručio drugarima i starijima, ima li smeća u tvojoj okolini?

Primetio sam u mojoj okolini mnogo smeća pogotovu pored moje kuće, ali sve to moja baba skuplja jer je ona veoma vredna i ona ne voli smeće  i ja sam kao mali sa njom sakupljao.Poručio bi drugarima da ne bacaju smeće na pod nego u kante kojima pripada to smeće.“ – poručio je Bratislav.

  Ivana Stevanović učenica VII razreda i dobila je dve druge nagrade, jednu za fotografiju a drugu za goransku ekološku poruku.

Prvenstveno sam htela da pišem zato što volim ekologiju i želim da i ostala deca mog uzrasta budu takva da čuvaju životnu sredinu i da se brinu o ostalim osobama i o prirodi generalno oko sebe da vode računa i da se družimo, mislim da je to jedino bitno. Nažalost vidim svuda oko sebe smeće i trudim da se da izbegnem samim tim što u školu donosim limenke i ostale materijale koji mogu da se recikliraju i jako mi je žao kada vidim nekog i posebno se trudim da ispravim i da im kažem da to nije dobro što  što rade i da postoje posebne kante za odlaganje takvih materijala. Plastici treba preko 100 godina kako bi se razgradila u prirodi. Trudim se da vodim računa i ostalima ukažem na to.“- rekla je Ivana Stevanović.

Foto/Iva Garalejić / I nagrada za fotografiju

Đurđa Lukić učenica VIII razreda O.Š. Vuk Karadžić, Požarevac Đurđa je na konkursu osvojila prvo mesto na nivou Srbije u kategoriji crtež za učenike od V do VIII razreda. Inspiracija za crtež koji je naslikala akrilnim bojama bili su stihovi iz  pesme Miholjsko leto od Đorđa Balaševića.

Đurđa Lukić učenica VIII razreda O.Š. Vuk Karadžić

Ja inače crtam i slikam. Sliku za koju sam osvojila prvo mesto na konkursu naslikala sam zbog pesme „Miholjsko leto od Đorđa Balaševića. Imala sam potrebu da naslikam nešto vezano za miholjsko leto, žuto lišće i boje i sticajem okolnosti se deesilo da je i konkurs bio u to vreme i tako sam odlučila da je pošaljem za konkurs Gorana Srbije.“- rekla je Đurđa Lukić.

Foto/ T.S Đurđa Lukić O.Š. Vuk Karadžić

Na pitanje kakav je njen stav prema ekologiji i kako reaguje kada vidi smeće na ulici ili negde oko nje Đurđa Lukić kaže da prvenstveno moramo poći od sebe i promeniti stav prema zaštiti životne sredine.

Svi, apsolutno svi oko mene koje poznajem ne obraćaju pažnju na životnu sredinu na prirodu, sve rade ishitreno ne zanima ih da li ugrožavaju sebe ili druge oko sebe i meni je krivo zbog toga i smatram da je jedini način na koji bismo mogli to da promenimo jeste da počnemo od sebe. Svako mora da počne od sebe  da bismo došli do nekog efekta da što manje zagađujemo prirodu.“-naglašava Đurđa.

Posebnu nagradu osvojile su na  ekipnom takmičenju iz ekologije učenice osnovne škole Vuk Karadžić. One su kao tim osvojile četvrto mesto na nivou Srbije i kako kažu primenile su stečena znanja sa goranske radionice koju su pohađale na Čačalici prošle godine.

Foto/T.S. Učenice O.Š. Vuk Karadžić

Učenici zaključuju da je i dalje nedovoljno razvijena svest  kod mladih ali i kod starijih što je zabrinjavajuće. Smeće se baca svuda,prave se divlje deponije, nema dovoljno kanti na javnim površinama,seku se šume nekontrolisano. Jedan od načina da se podigne svest o značaju ekologije je svakako edukacija mladih u školama ali je neophodno je da u edukaciju uključi i lokalna zajednica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend