Društvo

Mladi u Srbiji roditeljsku kuću napuštaju u ranim tridesetim

Foto: Pixabay/Ilustracija
Mladi ljudi u Srbiji roditeljsko gnezdo napuštaju u proseku sa 31,4 godine, podaci su Eurostata za 2021. godinu.

Eurostat je analizirao koliko mladi ljudi, u zavisnosti od države, u proseku imaju godina kada odlaze iz roditeljskog doma.

Na nivou Evropske unije (EU), mladi roditeljski dom napštaju u proseku sa 26,5 godina. Ipak godine napuštanja kuće u kojoj su odrasli zavise od države do države.

Na nivou EU, mladi u Portugalu su najstariji u trenutku osamostaljenja, odnosno imaju 33,3 godine, slede mladi u Slovačkoj sa 30,9 godina, Grčkoj, 30,7 godina i Bugarskoj gde imaju 30,3 godine kada odlaze iz roditeljskog doma, piše Nova ekonomija.

Nasuprot tome, mladi u Švedskoj u proseku roditeljski dom napuštaju sa 19 godina, u Finskoj sa 21,2 godine, u Danska 21,3 godine i Estoniji 22,7.

U većini severnih i zapadnih zemalja, mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.

Muškarci su, na nivou EU, tokom 2021. godine napuštali roditeljsko domaćinstvo u proseku sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina 2021. godine.

Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.

Najveći jaz među polovima pronađen je u Rumuniji, gde su mladi muškarci otišli iz roditeljske kuće u proseku ​​sa 30,3 godine, a žene sa 25,6 godina (4,7 godina razlike), sledi Bugarska (gde je razlika 3,5 godine u korist žena).

Nasuprot tome, Švedska, Danska i Irska zabeležile su najmanju jaz između mladih muškaraca i žena koje napuštaju roditeljski dom: 0,4, 0,5 i 0,9 godina.

Rodni jaz je bio izraženiji u zemljama u kojima su mladi kasnije napustili roditeljski dom, a manje u zemljama iz kojih su otišli ​​ranije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend