Društvo

Mladima 100€: Pomoć ili mito?

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Osim pomoći za zdravstvene radnike i penzionere, novčanu pomoć u iznosu od 100 evra dobiće i građani Srbije koji imaju između 16 i 29 godina.

Prijave za pomoć počinju 15. januara i trajaće do kraja meseca. Mladi će nakon toga moći da očekuju da im novac legne na račun.

Zakon koji će regulisati novu meru sledeće nedelje naći će se pred poslanicima u Skupštini Srbije. Nakon usvajanja, stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku. Taj datum će se uzeti kao kao presek koji određuje ko ima pravo na 100 evra.

Ekonomista Mihailo Gajić kaže za Euronews Srbija da su ovi troškovi države najvaljeni nakon usvajanja budžeta za narednu godinu, a on smatra da to pokazuje neozbiljan pristup našoj fiskalnoj politici. Međutim, mladima savetuje da se za pomoć svakako prijave.

“Ja bih savetovao svima koji imaju mogućnost da se za ovu pomoć svakako prijave. Ukoliko im novac ne treba neka ga poklone nekome kome je potrebniji. Tu su svratišta za decu u Zvečanskoj ili neke druge humanitarne organizacije kojima bi ovo dobro došlo. Činjenica je da ćemo taj novac vraćati bio on potrošen ili ne”, kaže Gajić.

Inače, ovih 100 evra bi, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo da pokaže mladima da država misli i na njih.

“Pripremili smo meru koja će se brzo realizovati, a reč je o podršci mladim licima. Želimo da im pokažemo našu pažnju, ne zato što time rešavamo neki problem, već da bi ti mladi u ovakvim teškim uslovima mogli da kažu da država obraća pažnju na njih”, rekao je tada Vučić.

Međutim, nova finansijska pomoć ponovo je pokrenula pitanje da li se radi o opravdanom ekonomskom potezu ili predizbornoj odluci, i šta se zapravo ovim postiže.

Gajić ocenjuje da ova pomoć mladima zapravo nije upućena njima, već indirektno njihovim roditeljima i starijim članovima njihove porodice.

“Ne postoji neki veliki ekonomski ni socijalni razlog za ovakve isplate novca, već je konotacija pre svega politička. Mladi su manje zainteresovani za politčke igre i izbore i mnogo manje glasaju za partiju na vlasti u odnosu na prosek starije populacije. Zbog toga bih ja rekao da ovaj korak nije namenjen njima nego njihovim roditeljima i starijim članovima njihovih porodica. Cilj je upravo u tome da se njima pokaže da država brine o svima, pa i o najmlađim članovima našeg društva”, smatra Gajić.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović smatra da Vučić vlast brani novcem svih građana, navodeći da se “apsolutno o tome radi”.

“Vučić će sada dati tri puta više od onoga što je oduzeo penzionerima. Penzioneri, pripremite se sutra da ponovo vraćate pare koje je vaš predsednik potrošio ne bi li bio ponovo izabran”, rekla je Popović za današnji list Nova, povodom predstojeće uplate svim penzionerima pomoći od 20.000 dinara.

Na pitanje o najavi da će mladi od 16 do 29 godina, dobiti po 100 evra od 1. februara, ona je navela da je to bio “jedini deo biračkog tela koji nije pokriven nekim parama”.

“Oni koji su najveći i najopasniji protivnici ovog režima su upravo ti mladi koji izlaze na ulice. Njima je ulica draga, vole da izađu i bez nekog jakog, političkog povoda. Ali sada će razmisliti, mnogi od njih će uzeti tih 100 evra i ostati kod kuće”, rekla je Popović.