Društvo

Mlinari prinuđeni da smanje isporuke brašna u manjim pakovanjima

FOTO: Pixabay ilustracija
Država mlinarima duguje 240 miliona dinara za brašno tipa 500, čija je cena zamrznuta, kažu u udruženju mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Žitounija. Kako dodaju, oni će zbog toga biti prinuđeni da smanje isporuke tog brašna u maloprodaji, i to u manjim pakovanjima do pet kilograma.

„Mlinovi su u februru, martu i aprilu ove godine bili prinuđeni da pšenicu kupuju na tržištu jer je Republička direkcija za robne rezerve nije isporučila po subvencionisanim cenama“, rekao je za Betu direktor Žitounije Zdravko Šajatović.

Mlinari, prema njegovim rečima, sada prave velike gubitke u proizvodnji brašna i biće prinuđeni da smanje isporuku mailh pakovanja, do pet kilograma i brašno ponude u većim pakovanjima, od 25 kilograma čija cena nije zamrznuta.

Prema njegovim rečima, brašno u pakovanjima od kilogram do pet kilograma prodavano je po zamrznutim cenama od 36 do 44 dinara, zavisno od toga kako je kod nekog proizvođača zatečeno stanje, pre ograničavanja rasta cena u novembru prošle godine.

Šajatović je objasnio da je zbog rasta cene pšenice na tržištu, koja je sada 42 dinara po kilogramu, više nije moguće prodavati brašno po cenama od 36 do 44 dinara, jer je u vreme ograničavanja cene brašna pšenica koštala 23 dinara.

Šajatović je rekao da ni posle više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će ona platiti taj dug.

„Minimalna cena brašna, sada kada je cena pšenice dostigla 42 dinara je 54,6 dinara“, rekao je direktor Žitounije.

Žitounija je, kako je rekao, nadležnim ministarstvima dostavila veliki broj zahteva i urgencija da u skladu Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz budžeta mlinovima hitno isplate razliku između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene brašna tipa 500 za februar, mart i april, ali bez ikakvog uspeha.

Šajatović je dodao da će zbog neodgovornog postupanja nadležnih ministarstava finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi kupe i uskladište odgovarajuće količine pšenice iz ovogodišnjeg roda.

Posle uredbe o ograničenom izvozu brašna, Vlada Srbije je nedavno donela odluku da dozvoli slobodan izvoz te robe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend