Društvo

Moderna: Buster doza vakcine efikasna protiv omikrona

Foto/ Vakcina protiv Covida/Pixabay

Foto/ Vakcina protiv Covida/Pixabay

Kompanija Moderna objavila je da se doza kojom se pojačava delovanje vakcine, buster doza, u laboratoriji pokazala zaštitnom protiv omikrona i zato će postojeća Modernina vakcina biti na “prvoj liniji odbrane protiv” ovog soja koronavirusa.

Odluka Moderne da se fokusira na postojeću vakcinu mRNA-1273 delimično je podstaknuta otkrićem da se omikron veoma brzo širi. Kompanija i dalje planira da razvije vakcinu ciljanu baš za zaštitu od omikrona, pa se nada napretku u kliničkim ispitivanjima iduće godine.

„Sada nam je na raspolaganju vakcina 1273,“ rekao je dr Pol Bartonu intervju.

„Veoma je efikasna i krajnje bezbedna. Mislim da će štititi ljude tokom nadolazećih praznika i tokom zimskih meseci kada očekujemo najveći pritisak omikrona“.

Baner Boom93 Android aplikacijaDve doze svoje vakcine proizvodi nizak nivo antitela protiv omikron soja, ali 50 mikrograma treće doze, bustera, povećava za 37 puta neutrališuća antitela protiv ovog soja.

Još veća doza od 100 mikrograma iste vakcine povećava nivo za 80 puta u odnosu na nivo pre bustera.

Ti podaci koje tek treba da budu recenzirani, a prikupljeni su testiranim uzorcima krvi osoba koje su primile vakcinu protiv pseudovirusa proizvedenog da biličio na pmikron soj.

Barton je rekao da je na vladama i regulatorima odluka o tome hoće li primeniti visoku zaštitnu dozu od 100 mikrograma.

Doza od 100 mikrograma uopšteno je sigurna i dobro se podnosi, iako kod nje postoji trend učestalijih reakcija.

Američki regulatori odobrili su Moderninu treću dozu od 50 mikrograma u oktobru mesecu.

Prve dve doze Modernine vakcine sadrže 100 mikrograma svaka.

Kod primene Modernine vakcine, ali i vakcine koje je razvio Fajzer/Bajontek uočeni su retki slučajevi miokarditisa (upale srčanog mišića), naročito kod mladih muškaraca.

Nekoliko studija pokazalo je da Modernina vakcina može da izazove nešto veći postotak upale srca.

Omikron, visoko zarazan soj, koji je u novembru prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu, proširio se svetom i prijavljen je u 89 zemalja, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od subote.

Broj zaraza izazvanih omikronom udvostručuje se u roku od 1,5 do 3 dana u područjima visokog prenosa, ali ipak je taj soj još prilično neistražen, naročito u tome koliko zapravo ozbiljni oblik kovida-19 izaziva.