Društvo

Moguće alergijske reakcije: Ambrozija u „crvenom“

alergija na polen
foto/ ilustracija Alergija na polen
Koncentracija polena ambrozije ovih dana je u Požarevcu i okolini je uvećana i nastavlja da raste,  upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje. Osobe alergične na polen ambrozije treba da se pridržavaju propisane terapije, jer ova biljka izaziva ozbiljne alergijske reakcije i otežano disanje.

Narednih dana očekuje se dodatni porast koncentracije polena ove biljke u prirodi, što može stvoriti dodatne poteškoće alergičnim osobama.

Simptomi alergije su osip, crvenilo, otežano disanje, kijavica, curenje providnog sekreta iz nosa a mogući su i astmatični napadi.

Alergijski rinitis je danas veoma često oboljenje, tako da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od 10 do 25 odsto stanovništva u svetu boluje od nekog oblika alergijskog rinitisa. Smatra se da će usled velike zagađenosti vazduha i pojačanog otopljavanja za 50 godina taj procenat biti oko 40 odsto populacije.

Ambrozija
Ambrozija

Ambrozija je jednogodišnja biljka i može da naraste i do dva metra.Koren joj je vretenast, stablo uspravno, razgranato, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama. Cveta od prve polovine jula do druge polovine septembra.

Respiratorne alergije se može javiti u bilo kom životnom dobu, dok sklonost ka ovoj vrsti alergije imaju osobe koje imaju genetsku predispoziciju.

Vremenski uslovi mogu da utiču na usporavanje ili pospešivanje cvetanja. Tako ovom korovu ne prijaju veoma visoke temperature, a dobro je znati da kiša spira nečistoće iz vazduha. Međutim, posle par sati, kada ova biljka dobije dovoljno vlage i toplote, ona nastavlja svoj rast, porast i cvetanje.

Sve osobe koje pate od alergije na ambroziju u popodnevnim satima ne treba da borave u prirodi. Obavezno je i da čim se vrate kući odeću odlože u korpu za veš, kao i da operu kosu.

Preporuka je ne sušiti veš napolju, jer sakuplja polenova zrna. Po preporuci lekara treba nastaviti sa propisanom terapijom.

U narednom periodu u vazduhu se očekuju visoke koncentracije polena ambrozije, štireva i koprive i niske koncentracije polena konoplje, bokvice, i trave.

Uništavanje ambrozije na 27 lokacija u Požarevcu i 45 u Kostolcu

Gradski štab za suzbijanje ambrozije predlaže da se suzbijanje vrši u periodu od 20. juna do 16. septembra na površini od 66 hektara na teritoriji Grada Požarevca i na teritoriji Gradske opštine Kostolac na površini od 38 hektara.

Košenje biljke ambrozije obavljaće se od 20. juna do 5. septembra ove godine, a do 16. septembra će se vršiti održavanje pokošenih površina samo na mestima gde bude uočena biljka ambrozija.

Uništavanje ambrozije kao i prethodnih godina radi preduzeće Eko-San plus iz Beograda kome je dodeljen ugovor od 4.528.000 dinara bez PDV-a.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend