Društvo

Momirović: Otpadne vode se izlivaju direktno u Veliku Moravu, postrojenje gotovo do 2025.

FOTO: Boom93/S. Lisac
U Požarevcu je postojalo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda šesdesetih godina i nije više u funkciji, a danas se otpadne vode  izlivaju direktno u Veliku Moravu. Mi sa tom praksom u Braničevskom okrugu i na teritoriji cele Srbije moramo da prestanemo, moramo da očistimo naše reke, da omogućimo za našu decu čistu vodu u rekama i to je naša dužnost, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović na potpisivanju ugovora o izgradni postrojenja za prečišćavanje vode u Požarevcu.

Nakon potpisivanja posebnog ugovora za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu, u okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KFV za projekte u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, Momirović je rekao da će za ekološku infrastrukturu u Požarevcu biti opredeljeno 18,2 miliona evra.

Foto: S. Lisac

Dodao je da očekuje da projekti budu završeni do kraja godine, da radovi započnu sledeće godine, a da celo postrojenje bude završeno 2025. godine. Naveo je da je do sada investirano u 34 jedinica lokalne samouprave za rešavanje problema otpadnih voda i vode za piće.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović je rekao da se potpisivanjem ugovora zvanično otpočinje druga faza,  odnosno realizacija programa izgradnje postrojenja za preradu otpadnh voda.

FOto: S.Lisac

„Postrojenje će imati za cilj obezbeđenje ekološko-higijenskih bezbednih tretmana otpadnih voda, u skladu sa standardima EU i Republike Srbije, kao i zaštitu površinskih i podzemnih  voda. Voda koju pijemo i koju vraćamo nazad u reke treba da bude još čistija.“

Gradonačelnik je rekao da nijedno postrojenje ne može da zameni svest građana o važnosti zdrave pijaće vode i očuvanja životne sredine.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor JP „Vodovoda i kanalizacije“, Aleksandar Dimitrijević i Rudiger Hartmann, direktor KFW banke, predstavništva u Beogradu.

Novo postrojenje biće izgrađeno kod Gradskog hipodroma na mestu starog postrojenja koje je bilo izgrađeno šesdesetih godina prošlog veka.Tokom izgradnje postrojenja trebalo bi da se reši problem mešanja atmosferske i kanalizacione vode i da se srede kolektori koji postoje u gradu.

Podsetimo, u okviru programa nemačke finansijske saradnje sa Srbijom, КfW Razvojna Banka finansira investicije za rehabilitaciju gradskog vodosnadbevanja i kanalizacionih sistema u odabranim opštinama srednje veličine u Srbiji, među kojima je Požarevac. Cilj investicionog programa je da osigura održivo vodosnabdevanje i unapređenje odvođenja otpadnih voda za stanovništvo po socijalno prihvatljivim cenama i otvoren je za sve opštine srednje veličine u Srbiji (50,000 – 200,000 stanovnika). Implementacija programa koji usmeren je ka poboljšanju kvaliteta vodotokova u koje se izlivaju otpadne vode i uslove života stanovnika opština srednje veličine u Srbiji, sredstvima rehabilitacije i nove izgradnje postrojenja za upravljanje i tretman otpadnih voda.

Foto: S.Llisac

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A zasto ne kazu koliko ce ovaj projekat kostati gradjane Pozarevca, jer je poznato da se svi troskovi prebacuju kroz cenu komunalne usluge. Koliko ce da optereti racune gradjana sušenje mulja od cak 3,5 miliona evra?! Zasto pre donosenja odluke o potpisivanju ugovora nije ukljucena strucna javnost, recimo pojedini fakulteti, instituti, republicke institucije koje se bave vodom. Verovatno zato, sto bi bilo konstatovano da je postrojenje predimenzionisano, da nema dovoljno otpadne vode za tehnoloski proces, sto ce prouzrokovati visoke troskove i zastoje u radu. To je sve lako dokazivo i vec vidjeno u praksi, ali ocito nedovoljno da se spreci ovaj hazard. Drzite se sugradjani dobro, bice nam skuplje otpadne vode od ROSA vode.

%d bloggers like this:
Send this to a friend