Društvo

Montenegro erlajns: Suspendovano nam pravo da slećemo na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je "Montenegro erlajns" da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", saopštio je "Montenegro erlajns". U Vladi Crne Gore je podgoričkim "Vijestima" rečeno da nema osnova za reciprocitet Srbije, jer Crna Gora nije uvela zabranu sletanja za avione kompanije Air Serbia.
ilustracija/pixabay

„‘Montenegro erlajnsu’ predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje deo naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice kovida 19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju“, navodi se u saopštenju crnogorske avio-kompanije koju je preneo RTS.

Vest o zabrani sletanja“Vijestima“prethodno je, osim iz kompanije, nezvanično potvrđena i iz izvršne vlasti.

Sa podgoričkog aerodroma prethodna dva dana organizovani su specijalni letovi MA za crnogorske visokoškolce koji studiraju u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, planirani su i novi za više od 100 crnogorskih studenata koji treba da završavaju studentske obaveze u Srbiji od 1. juna.

„Blic“ je ranije preneo da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, na osnovu reciprociteta, doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom.

U obrazloženju te odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da je, kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

„Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2 zaraznom bolešću, uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13 stav 1 Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje medjunarodnog javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio-prevozilaca registrovanih u Republici Srbiji“, navodi se obrazloženju, kako je naveo Blic.

Odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a granice sa Srbijom nisu otvorene, doneta je juče.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend