Društvo

Most na Moravi deblokiran – ukinuta zabrana izvoza ulja

Foto: S. Lisac
Poljoprivrednicima Stiga je sinoć šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac potvrdio da je skinuta zabrana izvoza ulja, očekuje se porast cena ulja. Stižani zajedno sa Vojvođanima u četvrtak imaju sastanak sa Brnabić i predstavnicima uljara. Most na Moravi kod Požarevca je deblokiran i neće biti ranije najavljene blokade auto-puta, rekao je za N1 Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca.

„On je ponudio lager za suncokret, da to država odradi. Mi smo mu odgovorili da im dajemo rok do 20 časova da se izjasne o ceni suncokreta od 650 evra po toni plus PDV. Ako ne odgovore na ponudu do osam večeras, mi traktorima krećemo na autoput“, rekao je juče za N1 Marković.

Oko 200 poljoprivrednika traktorima je od 10.30 blokiralo magistralu i most na Velikoj Moravi kod Požarevca.

Poljoprivrednici su bili nasred puta, pored benzinske pumpe, postavili šatore za osveženje poljoprivrednika. Oni su od Ministarstva poljoprivrede Srbije tražili da otkupna cena suncokreta umesto 60 dinara bude oko 90 dinara po kilogramu.

„U ovom trenutku organizujemo četvrti protest u ovoj godini. Želimo da pokažemo svima da situacija nije dobra. I ovog puta poljoprivrednici Braničevskog okruga priključili su se u protestu vojvođanskim ratarima. Problem je cena suncokreta, a to je 700 evra po toni. Posle ove blokade ne očekujemo ništa. Idemo svojim kućama i njivama da vršemo suncokret. Imali smo 30 sastanaka, Ministarstvo poljoprivrede nije uradilo ništa. Prinosi suncokreta su mali, neće biti PDV-a, država će malo para uzeti“, rekao je juče za N1 Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ Požarevac.

Poljoprivrednike je posetio i podržao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsednik stranke Zajedno.

Nije bilo sukoba demonstranata sa vozačima koji nisu mogli da prođu od Požarevca do naplatne rampe autoputa Niš-Beograd. Saobraćajna policija je uradila sve na bezbednosti saobraćaja i učesnika protesta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend