Društvo

MUP apeluje na građane: Ne palite travu i rastinje, kazne do milion dinara

FOTO: Envato elements ilustracija
Sektor za vanredne situacije MUP-a apeluje na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma.

Samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirana su 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836. Od ukupnog broja požara, 2.884 su nastala na otvorenom prostoru.

„U narednom periodu očekuju se duži sušni periodi bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju. Podsećamo naše građane da je zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu sa nadležnim inspekcijama nastaviti pojačan nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakon.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend