Društvo

MUP: Vozači da budu naročito oprezni u blizini pešačkih prelaza, propuštanje pešaka obavezno

Boom93/M.Veljković
Prethodnih dana u Srbiji se dogodio veći broj teških saobraćajnih nezgoda u kojima su stradali pešaci prilikom prelaska ulice na obeleženom pešačkom prelazu. U ovim nesrećama jedan pešak je poginuo, a povređeno je više njih, među kojima i dvoje dece. MUP apeluje na vozače da budu naročito oprezni kada se približavaju pešačkom prelazu i da bezbedno propuste pešake.

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila rano jutros na području Ivanjice, poginula je pedesetdevetogodišnja žena dok je prelazila kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu, a u prethodna dva dana u nezgodama koje su se dogodile u Beogradu i Kragujevcu povređena su dva deteta starosti devet i jedanaest godina, takođe prilikom prelaska kolovoza na pešačkom prelazu, saopštio je MUP.

S obzirom na to da je period godine kada je trajanje obdanice znatno kraće, česta je pojava magle i smanjena vidljivost.

MUP apeluje na vozače da kada se približavaju obeleženom pešačkom prelazu upravljaju vozilom sa naročitom opreznošću, prilagode brzinu tako da mogu da zaustave vozilo i bezbedno propuste pešake koji su stupili ili imaju nameru da stupe na pešački prelaz.

Takođe, upozorava i pešake na njihovu obavezu da se pre nego što stupe na kolovoz prethodno uvere da mogu da pređu ulicu na bezbedan način, tako da ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Upozoravaju i na obavezu pešaka da prilikom kretanja kolovozom van naselja noću i u uslovima smanjene vidljivosti moraju biti osvetljeni ili označeni reflektujućom materijom.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 97 pešaka, od kojih su 54 poginula u saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u noćnim uslovima.

MUP navodi da će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine u zonama pešačkih prelaza, kontrolu poštovanja obaveza vozača prema pešacima, kao i poštovanja saobraćajnih propisa od strane pešaka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Požarevački pešaci su najgori koje sam video u celoj Srbiji. Kao da pokušavaju da poginu! Samo se bacaju na pešačke prelaze od kružnog toka do banke inteze

%d bloggers like this:
Send this to a friend