Društvo

Na Čačalici obeležen jubilej: 60 godina od osnivanja Pokreta gorana Srbije

Na spomen parku Čačalica danas je obeležen jubilej 60 godina od osnivanja Pokreta Gorana Srbije.Pokret  je formiran na  Čačalici kada je 24. oktobra 1960. godine organizovana prva goranska akcija u kojoj je učestvovao veliki broj mladih aktivista. Jubilej je obeležen svečanom sednicom i dodelom priznanja članovima koji su dali svoj najveći doprinos u razvoju ekološkog aktivizma prethodnih godina.
pokret gorana Čačalica
Foto T.S. Pokret gorana Srbije obeležavanje jubileja

Pokret gorana Srbije je najstarija ekološka organizacija na Balkanu. Više od pola veka, Gorani su aktivni i kroz račlite aktivnosti daju svoj doprinos ekologiji i širenju svesti kod građana o aktivizmu i organizovanom delovanju kroz različite društvene aktivnosti.

Čačalica
foto T.S. spomen park Čačalica

Za proteklih 60 godina pošumljeno je, zatravljeno i ozelenjeno 407,500 hektara neproduktivnih površina i preko 30.000 hektara ozelenjenih površina.

Foto/ T.S. Prva goranska akcija 24. oktobar 1960. godina

Čačalica i grad Požarevac imaju poseban značaj na zelenoj mapi Srbije.Na Čačalici je 1960. godine izvedena prva organizovana akcija gorana koja je trajala tri dana 24.25.26. oktobra.  24. oktobar se obeležava kao dan kada je praktično formiran Pokret  gorana Srbije.

izložba fotografija
Foto T.S.-izložba fotografija goranskih akcija

Ove godine na Čačalici su se okupili najstariji aktivisti, predstavnici  Pokreta gorana Čačalica-Požarevac  i predstavnici Ekološkog društva  Prijatelji Čačalice koji su u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama obeležili ovaj jubilej svečanom sednicom kao i dodelom zahvalnica i priznanja zaslužnim članovima i izložbom fotografija najznačajnih akcija koje su organizovane tokom prethodnih godina.

Foto/ T.S. svečana sednica Dragiša Marjanović -predsednik Ekološkog društva Prijatelji Čačalice

Jedna od tačaka dnevnog reda svečane sednice bio je predlog da se izgradi spomenik „Akcijaša“ sa tradicionalnim simbolima akcijaškog pozdrava (ašov lopata i kolica). Predlog će biti iznet lokalnoj samoupravi da se u narednom periodu postavi na Čačalici kao jedan od značajnih simbola.

Dragan Medojević -aktivista Pokreta Gorana Požarevac

Dragan Medojević, jedan od najstarijih aktivista Pokreta Gorana Čačalice podsetio je sve prisutne na početke omladinskih radnih akcija.

Medojević  je istakao da je Pokret Gorana  Čačalice-Požarevca bio desetinama godina jedan od najuspešnijih po broju posađenih sadnica  i po inovacijama koje su se primenjivale i koje su i druge opštine u to vreme usvojile oslanjajući se na znanje, iskustvo i entuzijazam jednog od osnivača i aktivista Pokreta gorana Požarevca, Dragana-Dragoslava Bogdanovića, Bucića.

priznanje Pokreta Gorana Čačalica

Dragoslavu Bogdanoviću- Buciću posthumno je dodeljeno još jedno priznanje za doprinos, zalaganje i požrtvovan rad u ostvarivanju zadataka Pokreta gorana Čačalica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend