Društvo Ekonomija

Na evro koji zaradi muškarac u EU, žena zaradi 86 evrocenti

euro novac
FOTO: ilustracija Pixabay
Žene u EU u proseku još zaradjuju manje od muškaraca i na svaki evro koji zaradi muškarac, žena zaradi 86 evrocenti, saopšteno je pred Evropski dan jednakih plata koji se ove godine obeležava 10. novembra.

„Jednakost je jedna od osnovnih vrednosti EU i temelj je nezavisnosti i slobode ljudi. Žene i muškarci zaslužuju jednaku platu, tretman i mogućnosti“, ističe se u zajedničkom saopštenju potpredsednice Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vere Jurove, komesara za socijalna prava Nikolasa Šmita i komesarke za ravnopravnost Helene Dali.

Komesari su naveli da, iako su iste plate za žene i muškarce predvidjene Ugovorima EU pre više od 60 godina, razlike još postoje i to uprkos unapredjenju položaja žena u društvu i profesionalnom životu.

Jaz u platama posledica je više faktora – odgovornost za brigu (o porodici) uglavnom je na ženama pa one zbog toga češće rade sa skraćenim radnim vremenom, žene rade u slabije plaćenim sektorima i na slabije plaćenim poslovima unutar sektora, zbog manjih plata imaju i manje penzije…

Ukazuje se i da se nepostojanje istih plata teško utvrdjuje a nedostatak transparentnosti plata dovodi žene i neke muškarce u nepovoljan položaj.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Direktivu o transparentnosti plata koja ima za cilj da osnaži radnike konkretnim alatima za ostvarivanje njihovih prava i, što je najvažnije, da unapredi primenu jednakih plata u kompanijama.

Komesari su danas u zajedničkom saopštenju istakli da današnji zaposleni i mladi, kao i buduća radna snaga, očekuju od poslodavaca više u smislu uključenosti i pravičnosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend