Društvo

Na koji način komunalna inspekcija vrši kontrolu kovid sertifikata?

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

<span lang="SR-LATN-RS">Kovid sertifikati neophodni su za goste u ugostiteljskim objektima nakon 20 časova. Boom93 je dobio brojne pritužbe građana, koji se koji se žale na buku u pojedinim objektima uz komentare da očigledno postoje objekti koje komunalna insprekcija ne proverava i koji rade do kasno u noć bez obzir na pandemiju Covid-19.</span>

Vrata kafića, restorana i drugih zatvorenih ugostiteljskih objekata širom Srbije, pa i u Požarevcu, skoro dva meseca otvaraju se isključivo uz kovid propusnicu/zeleni sertifikat/dokaz o preležanom kovidu nakon 20 sati. Zbog čega je najveći  broj ugostiteljskih objekata prešao na novo radno vreme, iako, je ta granica pomerena i dozvoljeno je objektima da rade 24 sata dnevno.

U komunalnoj inspekciji u Požarevcu kažu da se ugostiteljski objekti redovno kontrolišu, a da na nedeljnom nivou postoji plan koji se objekti kontrolišu.

„Komunalna inspekcija kontroliše sve objekte i ne pravimo razliku niti bilo koga izostavljamo prilikom obilaska i proveravanja kovid sertifikata“, rekla je u izjavi za Boom93, Leposava Vasić šef odseka komunalne inspekcije u Požarevcu.

U periodu od 6. do 19. decembra prema podacima ove inspekcije kontrolisano je 288 ugostiteljskih objekata.

„U tom periodu od 288 kontrolisanih objekata, 62 su radila. Sva lica koja su zatečena posle 20 časova su imala kovid sertifikate tako da u tom periodu nismo pisali prekršajne naloge. Imamo nedeljni plan u kome su navedene ulice i objekti koji se dnevno obilaze“, navodi Vasić.

Kada inspekcija uđe u ugostiteljski objekat, kako navodi Vasić, proveravaju se kovid sertifikati svih zaposlenih, a od gostiju  u manjim objektima kontroliše se 5, a u većim 10 gostiju, slučajnim uzorkom.

Kada je reč o većim objektima za masovna okupljanja inspekcija navodi da se i takvi objekti obilaze u terminima kada rade.

Naš sagovornik, ugostitelj koji je želeo da ostane anoniman kaže “da su skoro dva meseca prošla od uvođenja ovog pravila i dokumenta, ali stalna dodatna pitanja ne prestaju da zbunjuju gradjane, goste i mnoge ugostitelje od toga kako može utakmica ili politički skup u Areni ili premijere filmova, a ne može restoran ili kafe sa kapacitetom do desetak stolova. Pored toga, pojedini kafići klubovi se ne kontrolišu ili se to radi u terminu kada njima odgovara. Naravno, nameće se i pitanje kakve nas mere očekuju za doček Nove godine? Evo sedam dana pre dočeka, a mi još uvek ne znamo kako će se raditi”, navodi naš sagovornik.

Što se tiče dočeka Nove godine inspekcije za sada nisu dobile posebne instrukcije, a Vasić očekuje da će tokom naredne nedelje dobiti smernice o merama od Ministarstva zdravlja i lokalne samouprave…