Društvo

Na tri pitanja na popisu ne morate da odgovorite

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Popis stanovništva počinje 1. oktobra i trajaće mesec dana. Svako ima zakonsku obavezu da odgovori na postavljena pitanja tačno. Ipak, postoje tri pitanja na koja ne morate da date odgovor.

Kako je Boom93 juče pisao, ukoliko građani u trenutku dolaska popisivača na adresu nisu prisutni, popisivač mu ostavlja obaveštenje kog dana će doći u popis.

„Ukoliko tog dana kada popisivač dođe u popis građanin odbije da bude popisan, onda mi obaveštavamo Republički zavod za statistiku. Oni na osnovu podataka podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili naplaćuju kaznu na licu mesta“, rekla je Petrušić.

Zakonska obaveza je da se odgovori tačno popisivaču na postavljena pitanja.

Postoje tri pitanja na koja ne mora da se odgovori – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Postoje pitanja koja su naizgled neobična, poput onog koje se postavlja muškarcima – koliko biološke dece imaju ili pitanja gde je živela majka u momentu rođenja deteta.

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Кorović kaže da su sva pitanja logična, iako možda ne izgledaju odmah tako.

„Deca iz seoskih sredina se rađaju u porodilištima najbližih gradova i onda se u ličnim podacima navodi mesto gde su se rodili, a ne gde su živeli. U nekom selu, analizom podataka ispostavilo bi se da se nije rodilo nijedno dete, jer piše da su se rodili u opštini. Ovako dobijamo pravu informaciju gde ste živeli po rođenju“, navodi Кorović.

Svi podaci koji se daju popisivaču su bezbedni i nigde neće biti publikovani, koriste se samo u statističke svrhe i nijedna druga institucija ne može da ih koristi, navodi RTS. To je garantovano Zakonom o popisu stanovništva, Zakonom o statistici, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podsetimo, za potrebe popisa u Požarevcu izabrano je 139 popisivača, dok je za tgeritoriju Gradske opštine Kostolac izabrano njih 27.