Društvo

Nagrađeni požarevački prosvetni radnici, Mariću povelja za životno delo

Foto/T.S. dodela nagrada i povelja Zoran Marić

Foto/T.S. dodela nagrada i povelja Zoran Marić

Svečanom akademijom, kao i dodelom zahvalnica i povelja u Centru za kulturu Požarevac obeležen je Dan radnika u obrazovanju.Nagrađeno ukupno 16 prosvetnih radnika i dodeljena je Povelja za životno delo direktoru Muzičke škole Zoranu Mariću.

Ovom prilikom uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su van nastavnog sistema a dali su svoj doprinos u razvoju obrazovanja.

Foto/ T.S. dodela nagrada prosvetnim radnicima

Prisutnim prosvetnim radnicima njihov dan je čestitao predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je rekao da usled poznatih razloga Svečana akademija je obeležena danas a ne 8. novembra.

Foto/T.S Predrag Mijatović

“Dan prosvetnih radnika ujedno je i dan svih onih koje ste ikada nečemu podučili i naučili. Svi mi bi podjednako trebali da slavimo i poštujemo dan posvećen svom učitelju, nastavniku i profesoru, jer smo zahvaljujući njima tu gde jesmo. Zaslužni ste svi vi, kao i vaši prethodnici, što Grad Požarevac uživa čast da ga škole sa njegove teritorije reprezentuju na najbolji mogući način. Ovde ne govorim samo o ocenama i uspesima na raznim školskim takmičenjima, već prevashodno o ljudima i njihovim sudbinama.” – rekao je Mijatović.

Između ostalog on je istakao da je povećano ulaganje u prosvetu  trend započet tokom poslednje decenije u čitavoj Srbiji pa samim tim i u gradu Požarevcu.

“Obnovljene škole, školska dvorišta, učionice i nastavna sredstva nisu sama po sebi dovoljna da ponovo uspostavimo ugled koji su prosvetni radnici uživali u društvu sve do poslednje decenije prošlog veka. Njegovom urušavanju nisu krivi prosvetari, naprotiv. Vaše kolege koje su radile tokom tog perioda i vi učinili ste svojim radom nadljudske napore da u svojim učionicama stvorite oaze znanja, izolovane od ratova, nemaština i zlog vremena. Danas, kada se sve to menja i kada naša Srbija ponovo ide putem rada i napretka, vreme je da se odužimo svakom učitelju, nastavniku i profesoru koji časno radeći svoj posao nije adekvatno nagrađen, kako novcem tako i statusom u društvu.

Foto/T.S. Zoran Marić

Ispred nagrađenih se zahvalio direktor Muzičke škole Zoran Marić koji je rekao da se školstvo mnogo promenilo od 80-tih godina prošlog veka, kada je počeo da radi, do danas. Kao i da se Muzička škola dosta razvila od tada kada je bila samo u Požarevcu i imala desetak zaposlenih, do danas kada ima preko 100 zaposlenih i radi u pet opština Braničevskog okruga.

 

“ Čast mi je da dobijem ovo priznanje i čast da govorim isred ovih sjajnih prosvetnih radnika, koje su naši kolektivi izdvojili kao najbolje reprezente onih koji predstavljaju našu profesiju. Osvrnuti se na 40 godina rada u obrazovanju znači svedočiti i ogromnim promenama kroz koje naša profesija prolazi.Na početku 80-tih godina prošlog veka radili smo u sasvim drugačijim uslovima i metodama koje su se toliko promenile da ih je teško i porediti. Danas smo u digitalnom dobu koje otvara ogomen nove perspektive i šanse, i to novo  moderno će iznova pokazati koliko je obrazovanje a sa njim i znanje važno za razvoj društva i svakog od nas pojedinačno. To je šansa das iznova postavi obazovanje kao temeljni stub društva i vrati onaj ugled koji smo imali 80-tih.” –rekao je Marić.

On se zahvalio i lokalnoj samoupravi na razumevanju i pomaganju tokom svih ovih godina.