Društvo

Nagrađeni požarevački prosvetni radnici, Mariću povelja za životno delo

Marić dodela povelje
Foto/T.S. dodela nagrada i povelja Zoran Marić
Svečanom akademijom, kao i dodelom zahvalnica i povelja u Centru za kulturu Požarevac obeležen je Dan radnika u obrazovanju.Nagrađeno ukupno 16 prosvetnih radnika i dodeljena je Povelja za životno delo direktoru Muzičke škole Zoranu Mariću.

Ovom prilikom uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su van nastavnog sistema a dali su svoj doprinos u razvoju obrazovanja.

Foto/ T.S. dodela nagrada prosvetnim radnicima

Prisutnim prosvetnim radnicima njihov dan je čestitao predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je rekao da usled poznatih razloga Svečana akademija je obeležena danas a ne 8. novembra.

Foto/T.S Predrag Mijatović

“Dan prosvetnih radnika ujedno je i dan svih onih koje ste ikada nečemu podučili i naučili. Svi mi bi podjednako trebali da slavimo i poštujemo dan posvećen svom učitelju, nastavniku i profesoru, jer smo zahvaljujući njima tu gde jesmo. Zaslužni ste svi vi, kao i vaši prethodnici, što Grad Požarevac uživa čast da ga škole sa njegove teritorije reprezentuju na najbolji mogući način. Ovde ne govorim samo o ocenama i uspesima na raznim školskim takmičenjima, već prevashodno o ljudima i njihovim sudbinama.” – rekao je Mijatović.

Između ostalog on je istakao da je povećano ulaganje u prosvetu  trend započet tokom poslednje decenije u čitavoj Srbiji pa samim tim i u gradu Požarevcu.

“Obnovljene škole, školska dvorišta, učionice i nastavna sredstva nisu sama po sebi dovoljna da ponovo uspostavimo ugled koji su prosvetni radnici uživali u društvu sve do poslednje decenije prošlog veka. Njegovom urušavanju nisu krivi prosvetari, naprotiv. Vaše kolege koje su radile tokom tog perioda i vi učinili ste svojim radom nadljudske napore da u svojim učionicama stvorite oaze znanja, izolovane od ratova, nemaština i zlog vremena. Danas, kada se sve to menja i kada naša Srbija ponovo ide putem rada i napretka, vreme je da se odužimo svakom učitelju, nastavniku i profesoru koji časno radeći svoj posao nije adekvatno nagrađen, kako novcem tako i statusom u društvu.

Foto/T.S. Zoran Marić

Ispred nagrađenih se zahvalio direktor Muzičke škole Zoran Marić koji je rekao da se školstvo mnogo promenilo od 80-tih godina prošlog veka, kada je počeo da radi, do danas. Kao i da se Muzička škola dosta razvila od tada kada je bila samo u Požarevcu i imala desetak zaposlenih, do danas kada ima preko 100 zaposlenih i radi u pet opština Braničevskog okruga.

 

“ Čast mi je da dobijem ovo priznanje i čast da govorim isred ovih sjajnih prosvetnih radnika, koje su naši kolektivi izdvojili kao najbolje reprezente onih koji predstavljaju našu profesiju. Osvrnuti se na 40 godina rada u obrazovanju znači svedočiti i ogromnim promenama kroz koje naša profesija prolazi.Na početku 80-tih godina prošlog veka radili smo u sasvim drugačijim uslovima i metodama koje su se toliko promenile da ih je teško i porediti. Danas smo u digitalnom dobu koje otvara ogomen nove perspektive i šanse, i to novo  moderno će iznova pokazati koliko je obrazovanje a sa njim i znanje važno za razvoj društva i svakog od nas pojedinačno. To je šansa das iznova postavi obazovanje kao temeljni stub društva i vrati onaj ugled koji smo imali 80-tih.” –rekao je Marić.

On se zahvalio i lokalnoj samoupravi na razumevanju i pomaganju tokom svih ovih godina.

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend