Društvo

Najavljena nova blokada ulaza u Požarevac, poljoprivrednici nezadovoljni cenom suncokreta

FOTO: Boom93/J. Petrović
Poljoprivrednici Udruženja "Stig" najavili su novi protest za utorak 2. avgust, nezadovoljni cenom suncokreta i zabranom izvoza ulja.

Protestna vožnja krenuće u utorak u 9 časova, poljoprivrednici će traktorima proći kroz centar grada i blokirati saobraćaj kod mosta na Velikoj Moravi.

Prema rečima Nedeljka Savića, predsednika ovog Udruženja, trenutna cena suncokreta kojom se trguje na berzi je 56 dinara, dok je njihov zahtev da se ona podigne i bude kao u okruženju, a to je 700 evra bez PDV-a za tonu suncokreta.

„Imali smo ponudu da se sastanemo sa uljarima koju smo odbili, jer mi ne vidimo tu problem. Problem je napravila država ograničavanjem cene rafinisanog ulja i zabranom izvoza. Uljari imaju problem sa državom, kao i mi i ne vidim zašto bi sa njima pregovarali“, navodi Savić.

Prema njegovim rečima žetva suncokreta stiže za 10 do 15 dana i poljoprivrednici nemaju vremena za čekanje i ulazak u samu žetvu sa niskom cenom.

„Najverovatnije će sutra biti sastanka u Predsedništvu, ali to nije razlog za otkativanje protesta. Blokada je zakazana, a dok ne dobijemo konkretne garancije da se skine zabrana izvoza ne možemo da odložimo protest“, navodi on.

On je najavio dužu blokadu ulaza u Požarevac i izvinio se građanima zbog neprijatnosti, ali i rekao da oni nemaju drugi način da se izbore za svoje zahteve.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend