Društvo

Najveće zagađenje vazduha od početka grejne sezone

Foto: Boom93/M. Veljković
Senzori, koje su građani postavili, u gradu su tokom noći detektovali do sada najveće zagađenje PM 10 čestica od početka grejne sezone.

Sinoćna magla pomešana sa smogom dodatno je otežala disanje tokom večeri u Požarevcu. Senzori, koje je postavilo udruženje „Sova“, detektovali su prekomereno zagađenje PM 10 čestica.

Koncetracija PM 10 čestica kod senzora u ulici Starine Novaka prelazila je 475 µg/m3, dok je senzor u Dunavskoj ulici izmerio koncetraciju čestica od 215 µg/m3.

Merenje PM 10 čestica u ulici Starine Novaka

Bolja situacija nije bila ni kod senzora u Kostolačkoj ulici gde je noćas izmerena koncetracija PM 10 čestica 333 µg/m3.

Podsetimo da je granična vrednost PM 10 čestica 40 µg/m3.

Merenje PM 10 čestica u Dunavskoj ulici

Ništa bolja situacija ni sa PM 2.5 česticama

Tokom noći senzori su detektovali i povećanje  koncetracije PM 2.5 čestica u vazduhu. Senzor u ulici Starine Novaka detektovao je koncetraciju od 90 µg/m3, dok je u Dunavskoj ulici zabeležio vrednost od 49 µg/m3.

Senzor u Kostolačkoj ulici je tokom noći izmerio  vrednost PM 2.5 čestica od 119 µg/m3.

Merenje PM 2.5 čestica u Kostolačkoj ulici

Granična vrednost zagađenja PM 2.5 iznosi 25 µg/m3.

Koji je uzrok ovog zagađenja?

Ana Berišić iz udruženja ,,Sova” smatra da su uzrok ovih zagađenja individualna ložišta.

“Rešenje ovog problema jeste ubrzano širenje toplifikacione mreže, zamena i unapređenje individualnih ložišta i pošumljavanje. Ono što na nacionalnom nivou može da se uradi jeste postavljanje standarda za kvalitet prodaje komercijalnog uglja sa naznakom i insistiranjem na korišćenju kamenog uglja ukoliko domaćinstvo želi ugalj umesto peleta,” naglašava Berišić.

Šta su PM čestice?

Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. U priordi su prisutne i manje od 4, 2.5 pa i 1 mikron. Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Kakav je kvalitet vazduha u gradu u realnom vremenu možete pratiti na portalu Boom93.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend