Društvo

Nakon dve godine pauze: Gde đaci osnovnih škola idu na ekskurzije?

Foto:S.Lisac
Nakon što se smirila epidemiološka situacija, a Ministarstvo prosvete, nakon dve godine pauze, dalo zeleno svetlo za organizaciju ekskurzija i rekreativnih nastava, škole su počele sa organizovanjem putovanja. U većini osnovnih škola u Požarevcu, ekskurzije se organizuju samo za osmake. Ostali razredi ići će na ekskurzije početkom nove školske godine.

Dve godine bile su pauzirane ekskurzije zbog epidemije korona virusa, tako da su učenici sada željni putovanja. To kaže direktorka osnovne škole “Sveti Sava” u Požarevcu, Margareta Sekulović koja za svoje učenike organizuje jednodnevne ekskurzije za mlađe razrede, dok će stariji učenici ići na dva dana sa jednim noćenjem.

Prvaci idu u Beograd, drugi razred posetiće rezervat prirode „Carska bara“, trećem i četvrtom razredu organizovana je nastava u prirodi na Zlatiboru, petaci obilaze Istočnu Srbiju, a šesti  razred ide u Šabac i Valjevo. Sedmaci idu na Mokru goru i  Zlatibor. Jedino su osmaci odustali od eksurzije, jer nije bio dovoljan broj prijavljenih. Sekulović kaže da su osmacima važnije pripreme za mature od ekskurzija.

“Ekskurzije se organizuju u drugoj polovini maja. Učenici završnih razreda najverovatnije  imaju druge prioritete i obaveze, ispite i mature, organizaciju drugarskih večeri. Ipak im je to mnogo važnije”, kaže Sekulović za Boom 93.

U OŠ “Dositej Obradović” organizuje se ekskurzija samo za osmi razred. Organizovan je dvodnevni odlazak  na Zlatibor i Taru početkom juna. Direktorka škole, Ivana Joksimović rekla je da će ostali razredi ići početkom septembra. Podsetila je da ova škola svake godine organizuje i nagradne jednodnevne ekskurzije za učesnike Republičkih takmičenja i nosioce Vukovih diploma.

Tako je i u osnovnoj školi Kralj Aleksandar I”, te završni razredi idu početkom juna na Zlatibor, dok će ostali razredi ići naredne školske godine. I u školi “Desanka Maksimović” samo osmaci idu krajem maja, dva dana na Zlatibor.

“Ide oko 50 učenika. Uspeli smo da maksimalno izađemo svima u susret, pošto do sad nigde nisu išli od šestog razreda. Ekskurzija košta nešto manje od 10 hiljada dinara. Tu su uračunate karte, prenoćište, pun pansion.. Trudili smo se da cene budu što pristupačnije, da ne bude nešto preskupo.”, kaže Zlatan Radovanović, direktor OŠ “Desanka Maksimović”.

Inače, veliku nabavku će raspisati tokom leta, tako da će ostali razredi na ekskurzije ići početkom nove školske godine, na jesen.

Direktor osnovne škole “Vuk Karadžić”, Vladan Vidojević kaže da je škola raspisala veliku javnu nabavku za sve razrede.

Ukoliko imamo brojno stanje za sve razrede, ići će svi, od prvog do osmog. Ono što je do škole, mi smo odradili. Sad je sve na roditeljima da li žele da šalju decu. Peti i šesti razredi idu u Tršić, Krupanj, sedmaci u Niš, a osmi ide na Zlatibor i Taru. Mlađi razredi će na jedan dan  u Topolu, Jagodinu, Oplenac, Aranđelovac, Orašac…

Cene dvodnevnih ekskurzija kreću se oko 10 hiljada dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, rekao je za BBC da su cene ekskurzija i rekreativnih nastava ulaze dodatni troškovi, poput dnevnica  nastavnicima, učiteljima i lekarima za boravak sa decom, kao i „visokih poreza i doprinosa koje plaćaju državi“ za svakog od njih.

„To za minimum 20 ili 30 odsto uvećava ukupnu cenu putovanja“, ističe Seničić. Seničić ističe da su dnevnice za nastavnike, lekara i sve druge koji vode decu na put „jedan od najvećih troškova“, kao i da dnevno iznose od 150 do 500 dinara po učeniku.

Za sve njih se plaćaju porezi i doprinosi u minimalnom iznosu od 57 odsto„, kaže.

Sve se to, kaže, prelama „na cenu putovanja, roditelje i decu„. Zbog toga je, ističe, potrebna pomoć države.

Veoma bi nam značilo kada bi država odredila kolike tačno treba da budu nadoknade, da one ne variraju, kao i kad bi potom ili oslobodila ili umanjila stopu poreza“, navodi Seničić i dodaje da bi to “to bi momentalno umanjilo ukupnu cenu ekskurzija.“

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend