Društvo

NALED: Zakon o socijalnom preduzetništvu jedan od najnaprednijih u Evropi

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ocenila je danas da Zakon o socijalnom preduzetništvu predstavlja jedno od najnaprednijih zakonskih rešenja u Evropi i prvi put u Srbiji postavlja pravni okvir za taj sektor u kojem posluje oko 500 preduzeća.

NALED naveo cilj Zakona o socijalnom preduzetništvu koji je Skupština Srbije usvojila u petak, je da definiše pojam solidarne ekonomije i uslove za sticanje statusa socijalnog preduzeća, kao preduslov da od države, opština i drugih potencijalnih finansijera dobiju finansijsku podršku.

Izvršni direktor Smart kolektiva, članice Koalicije za razvoj solidarne ekonomije i NALED-a, Nevena Marinović rekla je da će zakon pomoći da se nezaposleni, žrtve nasilja, beskućnici, povratnici sa odsluženja kazni, žene i druge osetljive grupe lakše integrišu u društvo i dodju do posla.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ona je rekla, pozivajući se na statistiku, da je na evropskom tržištu prisutno dva miliona socijalnih preduzeća koja upošljavaju oko 11 miliona radnika.

Primenom zakona oko 500 socijalnih preduzeća u Srbiji moći će da dobije podršku, bez obzira da li su registrovani kao preduzetnici, privredno društvo, fondacija, udruženje građana ili zadruga, naveo je NALED u saopštenju.

NALED i Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, koju čine Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa za razvoj i saradnju, Smart kolektiv i Trag fondacija, učestvovali su u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o solidarnom preduzetništvu, a podršku tom procesu dala je Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju, kroz Srpsko-nemačku inicijativu za održiv rast i zapošljavanje.