Društvo

Narodna kuhinja: Šta se kuva za najsiromašnije građane? (VIDEO)

Foto: M.V.

Foto: M.V.

Narodna kuhinja u Požarevcu  funkcioniše već skoro 30 godina. Zahvaljujući njoj, nekoliko stotina socijalno ugroženih ljudi dobija topli obrok šest puta nedeljno, na dva punkta u Požarevcu i tri u Kostolcu.

Spisak socijalno ugroženih priprema se u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Trenutno Narodna kuhinja dnevno priprema negde oko 750 obroka za ugrožene građane. Pomoć dobijaju stari, bolesni, penzioneri sa malim penzijama, velike porodice i nezaposleni.

Koliko je potrebno za pripremu obroka i kako to funkcioniše u razgovoru za Boom 93 otkriva nam šefica Narodne kuhinje Crvenog krsta, Velinka Vesna Nikolić.

Baner Boom93 Android aplikacija

Foto: M.V.

Kuvarica Velinka Nikolić dolazi na posao u 6:30h i odmah počinje sa spremanjem obroka. Narodna kuhinja ima tri kuvarice koje se raspoređuju prema obavezama i koje svakodnevno učestvuju u  pripremi obroka. Kuvanje počinje dan ranije, u popodevnim satima secka se i kuva povrće i meso. To oduzima najveći deo vremena. Ujutru je završna faza, tada se začinjava, kaže Vesna.

Kuva se meso i povrće oko 4 do 5 sati, a sutradan oko pola 7 se meso čisti od kostiju, stavljaju se začini i sve se završava do 8.  To je finalni deo. Hrana se zatim sipa u sedam manjerki, koje odlaze na dva punkta u Požarevcu i tri u Kostolcu, gde se dele obroci. Svakog dana se podeli od 730 do 750 obroka.

Vesna ističe da priprema jeste naporna, ali da su kuvarice već uigrane i svako zna šta i kako radi. Otkriva nam koliko dnevno treba namirnica za pripremu pasulja za oko 750 korisnika.

„Za oko 750 obroka ide tri kilograma luka, do 4 kg šargarepe. Ukoliko se sprema pasulj, stavlja se oko 60 kilograma pasulja, pola kilograma aleve paprike, 20 grama lovora, 10 kilograma brašna, isto toliko kobasica ili slanine. Svako dobije po pola vekne hleba, toliko ide po osobi. Jednom mesečno im delimo voće uz svakodnevni obrok. Mislim da su zadovoljni“, kaže Nikolić.

Hrana je raznovrsna i svaki dan se na jelovniku nalaze različiti ukusi. Ponedeljkom su po rasporedu makarone sa mesom ili riblji paprikaš, utorkom je boranija sa svinjskim mesom ili piletinom, pilav sa povrćem i mesom ili riblji gulaš se kuva sredom,  četvrtak je rezervisan za grašak sa mesom, petkom se kuva pasulj čorbasti sa kobasicom i slaninicom ili prebranac, a kupus sa svežim ili suvim mesom se kuva svake subote.

Foto: M.V.

Najsiromašniji građani Požarevca i Kostolca sa sobom donose posude koje im se pune iz kazana. Pola litre obroka i pola vekne hleba ide po osobi.

Trenutno ima 731 korisnik Narodne kuhinje. Ono što je karakteristično za Narodnu kuhinju u Požarevcu u odnosu na ostali deo Srbije je da su porodice višečlane i ima veliki broj dece. Trenutno je 318 dece do 18 godina starosti, što je blizu polovine ukupnog broja korisnika.

Inače, ne postoji narodna kuhinja koja priprema i deli hranu koja je posebno namenjena deci i najmlađima, iako neretko porodice sa malom decom dobijaju donacije građana koje sadrže, između ostalog, i hranu za najmlađe.

Prema raspoloživim podacima, oko 450.000 ljudi, odnosno 6,9 odsto stanovnika, živi u apsolutnom siromaštvu, a u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti nalazi se oko dva miliona ili 29,8 odsto građana Srbije“, navodi Fondacija Centar za demokratiju. Prema podacima UNICEF-a svako dvanaesto dete u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, a svako četvrto se nalazi na granici siromaštva.