Društvo

Natraženiji meso, riba i jaja, alkoholni napici „stoje“

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je tražnja za artiklima koji su bili najatraktivniji kao što su brašno, ulje, šećer i toalet papir pala. Beleži se rast svežeg i pakovanog mesa, ribe i jaja. Кako kaže, kategorija hemije ima negativan trend i pad.
Ilustracija: Pixabay

 

Još jedna noćna kupovina za penzionere je iza nas. Iza nas je i ceo mesec posebnih mera izazvanih epidemijom korona virusa. Šta se u tim nedeljama promenilo kada je reč o navikama potrošača, a šta kada je reč o snabdevenosti trgovina.

Gostovanje Žarka Malinovića u Jutarnjem programu RTS-aGostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Žarko Malinović iz PКS je rekao da poslednja kupovina nije bila ništa različita od prethodne dve kupovine, samo je povećan broj radnji za 800, tako da sada ima 3.800 radnji i mreža je razuđena da svako može da ode u najbližu radnju.

Prema njegovim rečima, cilj je da onaj ko nema nekoga da ga snebde izađe u kupovinu.

U pogledu najtraženijih proizvoda u odnosu na prve dane epidemije, Malinović kaže da su u prvom vikendnu 14. i 15. marta zabeležili ubedljivo najveću tražnju u odnosu na 30. i 31. decembar po svim artiklima, a od 16. marta tražnja se stabilizovala, ali skok je juče i prekjuče bio zbog trodnevne zabrane kretanja.

Oni artikli koji su bili najatraktivniji kao brašno, ulje, šećer su pali.

Beleži se rast svežeg i pakovanog mesa, ribe i jaja a naročito će sledeće nedelje biti „skok za jajima“ zbog Uskrsa. Кako kaže, kategorija hemije ima negativan trend i pad.

Jedno istraživanje pokazalo je da su potrošači prolazili kroz nekoliko faza od početka epidemije, od panične kupovine, pravljenja zaliha, onlajn kupovine. Sadašnju fazu Malinović opisuje kao fazu stabilizacije, gde građani obavljaju kupovinu od tri do sedam dana.
„Кada pogledamo broj ljudi, imamo 50 odsto manji broj potrošača nego inače na dnevnom nivou“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, promet je smanjen i trgovci teško prolaze kroz ovaj proces, kod 23 grupe namirnica ima tražnje, ali alkoholni i bezalkoholni napici stoje.

„Ono što je važno je da su građani odgovorni, imaju zaštitene maske i poštuju preporuke lekara“, rekao je Malinović.
Govoreći o snabdevenosti namirnicama, Malinović kaže da kod nas maksimalno dva do pet sati nije bilo nekog proizvida u pojedinačnoj radnji, navodeći da slika sa praznim policama nije bilo.

„Čak i kod prvih dana, kada su ljudi kupovali panično, sledećeg jutra je bilo robe“, rekao je on.

Što se tiče južnog voća, kaže da je Španija bila jedno od tri glavna snabdevača južnog voća. Problem je rešen tako što je umesto fiksiranja cene, fiksirana marža, tako da sada niko nije mogao da profitira na tom voću.

Izvor/Autor: RTS

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend