Društvo Ekonomija

NBS: Na rast inflacije najviše uticale cene hrane

Pixabay ilustracija
Na mesečni rast inflacije u februaru, slično cenovnim kretanjima prethodnog meseca, najviše su uticale cene hrane, i to pre svega cene povrća i preradjene hrane, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Inflacija je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u februaru na mesečnom nivou iznosila 1,1 odsto, dok je u odnosu na februar 2021. godine iznosila 8,8 odsto, što je u najvećoj meri u skladu sa očekivanjima NBS.

Mere Vlade Srbije kojima su ograničene cene osnovnih životnih namirnica uticale su da tempo rasta cena preradjene hrane, uprkos i dalje visokim troškovnim pritiscima, u periodu decembar 2021-februar 2022. uspori na oko jedan odsto mesečno, što je dvostruko niže u odnosu na oktobar i novembar 2021. kada je mesečni rast ovih cena iznosio u proseku oko dva odsto, ukazala je NBS u saopštenju.

Kako je objašnjeno, i dalje je blizu tri četvrtine medjugodišnje inflacije od 8,8 odsto opredeljeno kretanjem cena hrane i energenata, dok se bazna inflacija, zahvaljujući očuvanoj stabilnosti deviznog kursa, i dalje kreće u granicama cilja.

Cene neprerađene hrane su u februaru, u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 26,3 odsto, dok su cene preradjene hrane bile više za 10 odsto na medjugodišnjem nivou.

Visok medjugodišnji rast cena hrane, po tumačenju NBS, većim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat – visokog rasta svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, prošlogodišnje suše i posledično značajno uvećanih troškova u proizvodnji hrane.

Cene energenata su na mesečnom nivou u februaru porasle za 1,2 odsto, a njihovo kretanje je u celosti bilo opredeljeno globalnim faktorima, pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na rast cena naftnih derivata na domaćem tržištu, navela je centralna banka i dodala da će kretanje cena naftnih derivata i u narednom periodu biti pod uticajem nove uredbe Vlade Srbije kojom se odredjuje najviša maloprodajna cena.

NBS je istakla da je u Srbiji, za razliku od pojedinih zemalja centralne i jugoistočne Evrope, medjugodišnja bazna inflacija (rast potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike mogu da utiču, i u februaru bila dvostruko niža od ukupne inflacije i iznosila je 4,4 odsto.

Kako je navedeno, očuvanju bazne inflacije na relativno niskom i stabilnom nivou doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja predstavlja sidro cenovne stabilnosti i koja će biti očuvana i u narednom periodu.

„Važan faktor niske i stabilne bazne inflacije su i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se u dužem vremenskom periodu kreću u granicama cilja. Dodatno, smanjivanju inflatornih pritisaka nastaviće da doprinosi i odluka Vlade Srbije da omogući preduzećima da do kraja juna 2022. kupuju struju po povoljnijim uslovima od tržišnih“, smatra NBS.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend