Društvo

NBS: Štednja u Srbiji ukupno 14,2 milijarde evra

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Štednja stanovništva u Srbiji sveukupno iznosi 14,2 milijarde evra, pri čemu je devizna štednja 13,5 milijardi evra, a dinarska 87,3 milijarde dinara, prema podacima NBS, na kraju avgusta ove godine.

Od devizne štednje najveći deo, oko 90 odsto (12,1 milijardi evra) odnosi se na štednju u evrima.

Ukupna štednja stanovništva, od početka godine, povećana je za 592,3 miliona evra, što je pokazatelj očuvanog poverenja u stabilnost domaćeg finansijskog sistema, kažu u Narodnoj banci Srbije za Novu ekonomiju.

Narodna banka Srbije objavila je nedavno najnoviju polugodišnju analizu o isplativosti dinarske i štednje u evrima za period od juna 2012. do juna 2022. godine koja pokazuje da je isplativije štedeti u domaćoj valuti, bez obzira na period ročnosti štednje.

„Većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti doprineli su: postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost duži niz godina, relativno stabilan kurs dinara, visok nivo deviznih rezervi, relativno više kamatne stope na štednju u dinarima u odnosu na štednju u evrima i povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti. Kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, a kamata na štednju u evrima se oporezuje po stopi od 15 odsto“, kažu u NBS.

Dominira kratkoročna štednja

Prema podacima NBS, dominira kratkoročna štednja (koja iznosi 68,5 milijardi dinara odnosno 78,4 odsto ukupne dinarske štednje), od čega se veći deo odnosi na depozite oročene na rokove do godinu dana (42,1 milijardi dinara), a manji deo na depozite po viđenju (26,4 milijardi dinara).

Na štednju koja je položena na rok duži od godinu dana, odnosi se 21,6 odsto dinarske štednje, u vrednosti 18,9 milijardi dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.