Društvo

NBS usvojila paket mera za banke: Bez poskupljenja naknada narednih godinu dana

FOTO: Envato elements/imagesourcecurated
U narednih godinu dana banke neće podizati naknade i provizije, saopštila je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Sa ovom odlukom saglasile su se sve banke u Srbiji. "Takođe, sve banke koje su podizale svoje naknade i provizije od 1. januara 2021. godine do danas prihvatile su da godinu dana, počev od 1. septembra, te provizije i naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja", istakla je Tabaković.

Na današnjoj sednici izvršnog odbora usvojena je, prema rečima Tabaković, i odluka o platnom računu sa osnovnim platnim uslugama, kojom se kako je istakla „trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti“.

„Za 150 dinara mesečnog održavanja građani će imati osnovni dinarski tekući račun, besplatno podizanje gotovine sa šaltera i bankomata svoje banke, kao i besplatnu debitnu karticu“, navela je guvernerka NBS.

U okviru paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

„Kod onih banaka koje naplaćuju naloge putem elektronskog ili mobilnog bankarstva građani imaju popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa“, navela je Tabaković.

U NBS ističu da će taj paket građani moći da nadograde nekom dodatnom uslugom kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeno prekoračenje ili izdavanje čekova, bez potrebe da prelaze na skuplji paket, „a naknada koju za tu uslugu treba da plate je ograničena tako da im se ta nadogradnja isplati više od prelaska na skuplji paket“.

U obrazloženju NBS se navodi da je svim građanima data mogućnost da pređu na ovaj paket ukoliko ocene da će on zadovoljavati većinu njihovih potreba i biće u prilici da ga i nadograde dodatnom uslugom.

„Primera radi, pretpostavimo da se korisnik opredeli za račun sa osnovnim uslugama koji će sada koštati 150 dinara, a zatim proceni da mu je potrebna kreditna kartica (npr. radi plaćanja na internetu ili na rate), i da cena sledećeg paketa računa kod te banke iznosi 300 dinara. Korisnik će za korišćenje kreditne kartice plaćati ili iznos koji za korišćenje te kartice plaćaju korisnici ovog sledećeg paketa, a ako korisnici sledećeg paketa tu kreditnu karticu ne plaćaju dodatno, onda korisnika osnovnog računa ta kreditna kartice u ovom primeru ne može koštati više od 75 dinara (50 odsto razlike između cena paketa), pa će on i dalje plaćati manje (225 dinara) u odnosu na korisnika paketa od 300 dinara kod kojeg je kreditna kartica uključena u paket“, pojašnjavaju u centralnoj banci.

Banke će, takođe, ubuduće morati da obaveste NBS „u primerenom vremenu“ o planiranim izmenama svojih tarifnika, što je regulisano posebnom odlukom centralne banke.

Ko je poskupljivao usluge

„Od 1. januara 2021. godine do sada od 21 banke u bankarskom sektoru Republike Srbije koje imaju pakete računa za građane (pošto Kineska banka ne posluje sa građanima) njih 14 izvršilo je korekciju tarifnika (12 banaka je menjalo tarifnike, između ostalog, i u delu naknada za vođenje tekućih računa i dve banke su menjale tarifnike, ali ne u delu naknada za vođenje tekućih računa). Trenutna cena korpe osnovnih bankarskih usluga je kod navedenih banaka u odnosu na stanje na dan 31. decembra 2020. godine prema procenama Narodne banke Srbije povećana za 13 odsto“, navode u centralnoj banci.

Podsetimo, Narodna banka Srbije najavila je 5. avgusta da će na sednici Izvršnog odbora 11. avgusta doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije.

Do danas se nije oglašavalа sa detaljima mera.

„Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije“, navela je tada centralna banka.

Pri tome, kako je istaknuto, za razliku od udruženja i organizacija koje daju neodgovorne i neosnovane izjave, „NBS ima zakonsku obavezu da vodi računa o finansijskoj stabilnosti zemlje i ovakvim temama pristupa sa najvećom pažnjom i odgovornošću“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend