Društvo

Nedelja prevencije raka grlića materice, na preventivne preglede javi se trećina žena

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 17. do 23. januara 2022. godine, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiPrema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji je tokom 2019. godine registrovano 1.044 novoobolelih žena, a 438 žena je umrlo od ove maligne lokalizacije.

Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 8,8 na 100.000 žena.

Obolevanje od raka grlića materice u Požarevcu

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u toku 2021. godine, služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga na rak grlića materice pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za ukupno 3500 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine.

Od tog broja (3500) na preventivni ginekološki pregled odazvalo se ukupno 1066 žena ili 30,46% kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAP test. Od ukupnog broja pregledanih žena (1066) kod 86 žena ili 8,07% bila je neophodna dodatna dijagnostika (Кolposkopija).

Foto/ T.S. dr Vesna Lakić načelnica ginekološke službe

Kako je ranije za Boom93 rekla načelnica dispanzera za žene dr Vesna Lakić, Braničevski okrug je među onim regionima u zemlji koji imaju najnižu incidencu, a nekada je imao najvišu, dok su sada na prvom mestu Niški, Srednjebanatski, Zaječarski i Pirotski region.

Lakić dodaje  da rezultat skrininga nije zadovoljavajući u odnosu na evropske standarde, jer treba postići 75% obuhvat ciljne populacije.

Primetan je povećan trend i to kod žena koje su mlađe  od 50 godina.Od ukupno pregledanih žena sa dijagnostičkom mamografijom 10 procenata ima pozitivan nalaz i neki oblik karcinoma. Iz Službe za zaštitu žena Požarevac apeluju da se žene odazivaju na javne pozive na skrining i da izdvoje dan za svoje zdravlje jer su preventivni i redovni pregledi ključni u prevenciji raka dojke.

Međutim prema nekim podacima Braničevski region je prvi u Srbiji po stopi mortaliteta, što znači da u ovom regionu žene koje se jave i obolele su, jave se u već poodmakloj fazi bolesti kada ne može mnogo da se uradi za njihovo preživljavanje.

Prava prevencija protiv raka grlića materice je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koja u našoj zemlji nije obavezna već preporučena i koja za sada ide na teret pacijentkinja. Vakcinacija se sprovodi od 9 do 13 godine života i najbolje je da se vakcinišu i dečaci i devojčice.

Međutim, kako danas pišu mediji, tокоm 2022. gоdinе biće оmоgućena vаkcinаciја dеvојčicа i dеčаkа prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа о trоšku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencija raka grlića materice, od 17. do 21. januara.

Skrining raka grlića materice se sprovodi u službi za zdravstvenu zaštitu žena  DZ Požarevac i u ogranku u Kostolcu. Skrining se sprovodi u ciljnoj grupi žena od 25 do 64 godine svake treće godine. Ciljnu populaciju čini 21 066 žena.

Takođe, veoma je važno da se podigne svest ženske populacije o pravoj zaštiti od seksualno prenosivih bolesti, gde humani papiloma virus i spada. Savetovalište za mlade u okviru Doma zdravlja radi aktivno na ovoj temi kroz predavanja u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada.

Sekundarna prevencija su redovni ginekološki pregledi koji se sprovode jednom godišnje i organizovani skrining u odnosu na data godišta svake treće godine.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI – REDOVNOM КONTROLOM POBEDIĆEMO КARCINOM GRLIĆA MATERICE” je slogan 16. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koji pokreće žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i obavati preventivni pregled.