Društvo

Nedimović: Hleb i brašno neće poskupeti u narednih 60 dana

FOTO: J. Jacić / Boom93/Ilustracija

FOTO: J. Jacić / Boom93/Ilustracija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se zbog odluke da izvoz brašna bude potpuno slobodan, u Srbiju sliti 50 do 60 miliona evra, a da nijednog trenutka neće biti ugrožena situacija.

„Mi imamo višak od 170.000 tona brašna, ako uzmemo da Srbija uzveze 10.000 do 12.000 tona, imamo za 15 meseci izvoza, a nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje“, rekao je Nedimović na RTS-u.

On je dodao se očekuje dobra setva, prinos od 4,5 miliona tona pšenice, a kako je dodao proizvodnja suncokretovog ulja tri puta je veća od potrošnje. Nedimović i dalje smatra da je odluka o zamrzavanju izvoza na 45 dana bila dobra, kako bi se izbalansiralo stanje zaliha u zemlji.

Baner Boom93 Android aplikacija

On je naveo da je nedavno Indija zamrzla izvoz, da je Rusija takođe zabranila izvoz, a da je „šesti proizvođač pšenice na svetu Ukrajina u ogromnom problemu sa izvozom“.

„Brašno u pakovanju od jedan i pet kilograma i hleb neće poskupeti u narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko postoje poremećaji, a sva je prilika da će na svetskom tržištu potpuni cirkus biti“, rekao je Nedimović.

Rekao je da se zabrana poskupljenja odnosi i na suncokretovo ulje i ponovio da u Srbiji nema nestašice, dok, kako kaže, „neke zemlje Evropske unije imaju velikih problema sa snabdevanjem“.

Pored dobrog prinosa pšenice od 3.400.000 tona, zatim kukuruza i suncokreta, ministar poljoprivrede je rekao da očekuje i dobar rod maline. Štete od grada su, kako je istakao, minimalne, jer je protivgradna zaštita unapredjena, digitalizovana i sada je „mnogo bolja nego pre pet godina“.