Društvo

Nedimović: Hleb i brašno neće poskupeti u narednih 60 dana

FOTO: J. Jacić / Boom93/Ilustracija
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će se zbog odluke da izvoz brašna bude potpuno slobodan, u Srbiju sliti 50 do 60 miliona evra, a da nijednog trenutka neće biti ugrožena situacija.

„Mi imamo višak od 170.000 tona brašna, ako uzmemo da Srbija uzveze 10.000 do 12.000 tona, imamo za 15 meseci izvoza, a nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje“, rekao je Nedimović na RTS-u.

On je dodao se očekuje dobra setva, prinos od 4,5 miliona tona pšenice, a kako je dodao proizvodnja suncokretovog ulja tri puta je veća od potrošnje. Nedimović i dalje smatra da je odluka o zamrzavanju izvoza na 45 dana bila dobra, kako bi se izbalansiralo stanje zaliha u zemlji.

On je naveo da je nedavno Indija zamrzla izvoz, da je Rusija takođe zabranila izvoz, a da je „šesti proizvođač pšenice na svetu Ukrajina u ogromnom problemu sa izvozom“.

„Brašno u pakovanju od jedan i pet kilograma i hleb neće poskupeti u narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko postoje poremećaji, a sva je prilika da će na svetskom tržištu potpuni cirkus biti“, rekao je Nedimović.

Rekao je da se zabrana poskupljenja odnosi i na suncokretovo ulje i ponovio da u Srbiji nema nestašice, dok, kako kaže, „neke zemlje Evropske unije imaju velikih problema sa snabdevanjem“.

Pored dobrog prinosa pšenice od 3.400.000 tona, zatim kukuruza i suncokreta, ministar poljoprivrede je rekao da očekuje i dobar rod maline. Štete od grada su, kako je istakao, minimalne, jer je protivgradna zaštita unapredjena, digitalizovana i sada je „mnogo bolja nego pre pet godina“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar