Društvo

Nedimović: Na proleće dovoljno azotnog đubriva za potrebe poljoprivrednika

Foto:Boom93/N.Stojićević

Foto:Boom93/N.Stojićević

Nakon sastanka sa poljoprivrednicima u Požarevcu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da država intenzivno radi na pitanju nestašice azotnog đubriva i da će država imati dovoljno istog na proleće.

„Azotnog đubriva će biti, i kana i uree. Pošto se ovo đubrivo ne proizvodi u tolikoj količini kolike su naše potrebe, pribavićemo ga sa nekoliko strana. Problem je nastao što su brojne države u svetu blokirale izvoz. Za razliku od Evrope koja će imati ozbiljnih problema sa nabavkom azotnog đubriva, mi nećemo imati problema“, rekao je Nedimović.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiS druge strane, ministar kaže da đubrivo koje se bude proizvelo u Srbiji, koristiće se za sopstvene potrebe i neće biti izvoza.

Na pitanje Boom93 kako će biti rešeno pitanje visoke cene đubriva, koju su poljoprivrednici i naveli kao jedan od razloga za najavljeni protest prošle nedelje, Nedimović kaže da je bitno da se obezbede dovoljne količine đubriva, a kada se bude znalo kolika će biti cena đubriva, Vlada Srbije će reagovati.

„Vlada Srbije ima i druge alate na raspolaganju, poput ukidanja carine, kako bi snizila troškove kupovine azotnog đubriva, a postoje i neke druge mere u resoru Ministarstva poljoprivrede“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima dodatni problem sa đubrivom je i nedostatak prevoznih sredstava za dopremanje đubriva iz drugih zemalja, budući da Srbija nema more. Trenutno se za uvoz koristi luka Drač u Albaniji.

U izjavi za Boom93, predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković kaže da su poljoprivrednici zadovoljni ishodom sastanka i da se nadaju da će obećanje koje je ministar danas dao biti održano.

“Nadamo se da će to što su obećali da će u toku meseca decembra obezbediti nama đubrivo za proleće, jer je to u interesu i nas i njih, jer bez đubriva jako malo možemo da uradimo”, rekao je Vučkocić i dodao da se od protesta odustalo uz napomenu da je ministar črvsto obećao pomoć.

Podsetimo, poljoprivrednici okupljeni u požarevačkom udruženju Stig tokom prošle nedelje najavili su protest upozorenja upozorenja zbog visoke cene đubriva, ali i nestašice istog. Međutim, nakon obećanja Ministarstva poljoprivrede da će obezbediti mineralno djubrivo i da će koliko je moguće uticati na cenu, oni su odložili protest.