Društvo

Neke zemlje u Evropi već vraćaju pojedine kovid mere: Šta se planira u Srbiji?

Foto:Boom93/MMV

Foto:Boom93/MMV

U Srbiji se polako povećava broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju, ali i broj zaraženih u odnosu na testirane u kovid ambulantama. Epidemiolozi kažu da sve to ukazuje da smo na početku novog talasa epidemije, za koga očekuju da bude jači od prethodnog, letnjeg. Zbog toga preporučuju vakcinaciju, posebno za ugrožene kategorije stanovništva – stari, hronične bolesnici. Kažu da bi bilo dobro i medicinski opravdano da se nabave nove, bivalentne vakcine koje sadrže podvarijante omikrona koji su sada dominantni.

Da li se u Srbiji planira nabavka novih, bivalentnih vakcina protiv virusa korona nismo mogli da saznamo od nadležnih organa. U Ministarstvu zdravlja uputili su nas na Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a iz te ustanove nismo dobili odgovor. Inače, bivalentna vakcina koja u sebi sadrže vuhanski soj virusa, ali i podvarijante omikrona koje su sada dominantne (BA.4 i BA.5), dostupna je u zemljama EU od početka septembra.

Da će broj zaraženih ići uzlaznom linijom u narednom periodu potvrđiuju i podaci koji dolaze iz evropskih zemalja. Broj zaraženih u poslednjih nekoliko dana drastično je porastao a neke zemlje, kao što je Austrija, razmatraju vraćanje mera poput maski u zatvorenom prostoru – prodavnicama, javnom prevozu, institucijama.

Broj zaraženih u Austriji svakodnevno je petocifren, registruju između 12.000 i 15.000 novoinficiranih. Sve je teža situacija u austrijskim školama. Ministar zdravlja Johanes Rauh želi da škole po svaku cenu ostanu otvorene, ali je situacija sve teža, i prve škole, u pokrajini Salcburg, morale su da pređu na onlajn nastavu. Novi talas epidemiji u Austriji izazvala je podvarijanta omikrona BA.2.41.

U Srbiji su za sada na snazi mere obaveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, ali i zabrana poseta bolnicama. Za sada se ne razmišlja o uvođenju novih mera, jer lekari kažu da epidemiološka situacija toliko loša.

Lekari: Bilo bi dobro da Srbija nabavi novu vakcinu

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je nedavno da bi bilo dobro da država odobri bivalentnu vakcinu protiv koronavirusa, jer će, kako je naveo, u Srbiju stići i australijski soj koronavirusa, BA.2.41.

„Kod nas dominira BA.5 soj, kod mladih ne može da napravi velike probleme ali stariji ljudi i hronični bolesnici oboljevaju i i dalje imamo visok broj umrlih“, rekao je Tiodorović za Blic.

On je ocenio da se sve manje obraća pažnja na koronu, a ne bi trebalo da je tako, jer je virus „i dalje tu“.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja kaže za Euronews Srbija da je EU od 5. septembra krenula distribucija bivalentnih vakcina i da se na nedeljnom nivou vakciniše milion, do milion i po ljudi.

„Nemamo podatke kada bi ta vakcina mogla da dođe u Srbiju. Vakcine do sada nisu bile u slobodnoj prodaji, tako da sve zavisi od odluke države da li će i kada, koliko vakcina nabaviti. Osim toga da bi mogla da se primenjuje mora da bude odobrena od Agencije za lekove i medicinska sredstva“, naveo je Trkulja.

Dodaje da se novo cepivo pokazalo višestruko efikasnije protiv trenutno dominantnih podsojeva BA.4 i BA.5 u odnosu na stare vakcine.

Bivalentna vakcina dva proizvođača Moderne i Fajzera dobila je odobrenje Američke administacije za hranu i lekove i Evropske agencije za lekove.

Niža zainteresovanost za vakcinaciju

„Treba reći i to da je broj zainteresovanih za vakcinaciju niži nego početkom pandemije. Došlo je do zamora među ljudima od pandemije. To je ono što se vidi i u zemljama EU. Broj onih koji se vakcinišu sa bivalentnom vakcinom je tri do četiri puta manji na nedeljnom nivou nego što bio kada su se pojavile vakcine“, pojašnjava Trkulja.

Epidemiolog Zoran Radovanović za Euronews Srbija ističe da od države zavisi da li će bivalentna vakcina biti nabavljena. Dodaje da bi nabavka bila medicinski opravdana i korisna, ali da nije siguran da je za to zainterosavana država, ali i da su za vakcinaciju zainterovani građani. Podseća da je u Srbiji ostalo dosta vakcina protiv virusa korona koje su poklanjane Africi, da je mnogima istekao rok i da će dodatno državu da košta njihovo uništavanje u inostranstvu.