Društvo Ekonomija

Nekima posao cveta, a drugi zatvaraju preduzeća zbog pandemije Korona virusa

Na nivou Braničevskog i Podunavskog okruga negativan efekat pandemije COVID-19 i dalje je najjači kod uslužnih delatnosti, pre svega turizma i ugostiteljstva gde je pad prometa u odnosu na prethodni kvartal od 90%) i saobraćaja gde je promet smanjen za 76 procenata po analizama Regionalne privredne komore Braničevkog i Podunavskog upravnog okruga.
računi
Pixabay/ ilustracija

Pandemija koronavirusa različito je uticala na rad mnogih privrednih grana kako u Srbiji tako i u Braničevskom okrugu . Dok su pojedine privatne kompanije bile prinuđene da obustave svoje poslovanje, postoje i one koje nisu prestajale sa radom, a nekima se posao i dodatno razvio.

Među prvima koji su zbog pandemije koronavirusa morali da prestanu sa radom su ugostitelji, frizerski i kozmetički saloni, teretane, autoprevoznici kao i većina turističkih agencija.

Privredna Komora Srbije  sprovodi anketu o poslovnoj aktivnosti domaće privrede, sa ciljem da unapredi kvalitet analize kretanja na domaćem tržištu, a posebno analize faktora koji utiču na ponudu i tražnju za robom i uslugama u zemlji, kao i ocenu poslovanja sa inostranstvom.

Iako se trend smanjenja prometa, usled aktuelne krize, u drugom kvartalu očekivano nastavlja primetno je usporavanje, s obziromna to da je 47% anketiranih privrednih subjekata u drugom kvartalu2020. godine ostvarilo smanjeni promet u odnosu na prethodni kvartal. Ohrabruje podatak da je nešto više od trećine ispitanika (35%) u drugom kvartalu registrovalo povećanje prometa“- rekla je u izjavi za Boom93, direktorka Regionalne Privredne Komore  Braničevkog i podunavskog upravnog okruga, Tamara Ivković.

Negativan efekat pandemije COVID-19 i dalje je najjači kod uslužnih delatnosti, pre svega turizma i ugostiteljstva (pad prometa u odnosu na prethodni kvartal od 90%) i saobraćaja gde je promet smanjen za 76%).U okviru sektora prerađivačke industrije, najteže supogođene firme iz industrije tekstila, odeće, kože i obuće, koje su ostvarile pad prometa od 63% u odnosu na prvi kvartal ove godine.

Postoje i kompanije koje su efekte podnele mnogo bolje nego ostale i zabeležile rat prometa. Efekte pandemije najbolje su podnele anketirane firme iz građevinske privrede (rast prometa je registrovalo 49%anketiranih), a potom i firme iz oblasti drvne industrije, hemijske i prehrambene industrije gde je realizovan  rast prometa u ovom periodu.

Po rečima Ivković, privreda Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga kao i privreda na teritoriji Republike Srbije je u drugom kvartalu 2020.godine relativno dobro podnela prvi udar krize izazvane epidemijom „koronavirusa“, imajući u vidu da je opšti nivo zaposlenosti i likvidnosti privrednih subjekata očuvan.

Vanredne okolnosti su dovele do globalnog šoka čime je prekinut ekspanzivan rast domaće privrede, ali je primenom sistemske podrške Vlade, kroz paket ekonomskih mera, došlo do stabilizacije stanja, posebno u oblasti snabdevanja i prerađivačke industrije„-zaključila je Ivković.

Na pogoršavanje ekonomske situacije u zemlji u značajnoj meri utiče i pad privredne aktivnosti u Evropskoj uniji, koja je ujedno i glavni spoljnotrgovinski partner Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend