Društvo

RERI: Nema krivičnih prijava protiv odgovornih u Ecoluks-u

Foto: M.V.
Nakon skoro godinu dana od izbijanja požara u okviru kompleksa privrednog društva za reciklažu plastičnih masa i proizvodnju „ECOLUX RECYCLING SEE“ Požarevac, inspekcija nije podnela krivične prijave protiv odgovornih. RERI smatra da su sankcije morale biti oštrije.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je analizirao celokupnu dokumentaciju i ove godine uradio studiju slučaja o požaru koji je izbio prošle godine 2. jula u Požarevcu.

RERI smatra da je organ vlasti, umesto mehanizma zaštite  javnog  interesa  koji  za  posledicu može i treba da ishoduje oštrije sankcije po pravno lice i odgovorno lice, koristio blaži mehanizam kojim praktično omogućava nadziranom subjektu da, nakon što na kraju pokrenutih sudskih postupaka, eventualno  bude osuđeno samo na  novčanu kaznu i nesmetano nastavi sa sprovođenjem štetnih radnji.

Naime, nakon požara je nadležna inspekcija istog dana izvršila i vanredni inspekcijski nadzor, i naložila kompaniji da bez odlaganja pribavi rezultate merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu.

U izveštaju o zagađenju vazduha izazvanog požarom, izrađenog od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac, navodi se da je koncentracija benzo A pirena, arsena i nikla (teški metali) u PM 10 česticama prekoračila granične vrednosti, kao i da je koncentracija PM 10 čestica prekoračila granične i tolerantne vrednosti. Kvalitet vazduha je stoga ocenjen trećom kategorijom – prekomerno zagađen.

Institut za javno zdravlje navodi da benzo A piren ima kancerogena i mutagena dejstva na zdravlje stanovništva, da arsen ima opšte toksično dejstvo, a nikl deluje iritirajuće na respiratorni trakt. Takođe se navodi i da PM 10 čestice prodiru u plućne alveole gde mogu da se deponuju i da dovedu do deobe vezivnog tkiva sa oštećenjem plućnih funkcija, te da se dovode i u vezu i sa pojavom maligniteta. Najzad, Zavod zaključuje da ova prekoračenja ukazuju na moguće dugoročne posledice.

Ono što je svakako zanimljivo u čitavom ovom slučaju, smatra RERI, jeste činjenica da nadležna inspekcija, iako je to bilo pravno moguće,  nije podnela krivične prijave protiv EKOLUX-a kao pravnog lica, kao i odgovornog lica u pravnom licu, povodom zagađenja izazvanog požarom, konstatovanog u Izveštaju o zagađenju vazduha od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

„Evidentno je, dakle, da je nadležna inspekcija pokrenula samo postupke povodom privrednog prestupa, kao i dva prekršajna postupka, a ono što RERI što nameće kao logično pitanje, jeste iz kog razloga nadležna inspekcija nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora, u kom je nedvosmisleno konstatovano prekomerno zagađenje vazduha, nije inicirala pokretanje krivičnog postupka protiv pravnog, kao i odgovornog lica u pravnom licu (podnošenjem krivične prijave)?

„Na ovaj način se, uprkos navodima Zavoda za javno zdravlje Požarevac da zagađenje izazvano požarom na kompleksu EKOLUX-a, spada u kategoriju prekomernog zagađenja vazduha, kao i da samo prekoračenje graničnih i toleratnih vrednosti ukazuju na moguće, uglavnom dugoročne posledice po životnu sredinu i ljudsko zdravlje, odgovorni u ovoj pravnoj stvari učinioce praktično aboliraju od utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti, ukazuje Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Privredni  prestup  koji  se  okrivljenima stavlja  na  teret  odnosi  se  na upravljanje otpadom bez dozvole za upravljanje, za koji je  propisana  novčana  kazna  u  iznosu  od 1,5 do 3 miliona dinara  za pravno lice, kao i novčana kazna u iznosu od 100 hiljada  do 200 hiljada dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

„Došlo je do zagađenja vazduha u većoj meri, to bi bio nedvosmislen dokaz postojanja krivične odgovornosti EKOLUX-a za krivično delo Zagađenje životne sredine, propisanog članom 260. Krivičnog zakonika“, napominje se.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Podsetimo, 2. jula 2020. zapalile su u se bale sa plastičnim otpadom koje preduzeće EcoLux Recycling koristi kao sirovine u proizvodnji reciklirane plastike. Požar se brzo proširio, ali je posle par sati lokalizovan. Objekti i ljudi nisu bili ugroženi. Nakon  zapaljenje platične mase formirao se gust crni dim iznad dela grada.

Boom 93 je pratio požar. Pogledajte na linku.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend