Društvo

Nema roditeljskog dodatka ukoliko dete nije vakcinisano

FOTO: Envato elements
Pravo na roditeljski dodatak imaju samo majke ili očevi čija su deca vakcinisana, predviđeno je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Naime, zakonom je definisano da mesečne isplate mogu biti stopirane ukoliko deca ne budu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite u Srbiji. Obavezna vakcinacija se ne odnosi samo na dete za koje se prima roditeljski dodatak, već za svu prethodno rođenu decu.

„Ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak koja se vrši u mesečnim ratama utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za finansijsku podršku porodici sa decom“, precizirano je u dokumentu.

Zakon je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, ali iz resornog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju nismo mogli da dobijemo podatak koliko je parova do sada ostalo bez roditeljskog dodatka.

Podsetimo, roditeljski dodatak za prvo dete rođeno posle 1. januara 2022. iznosi 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. Za drugo dete dodatak iznosi 240.000 dinara i isplaćuje se dve godine u mesečnim ratama od po 10.000 dinara, za treće dete je 1.440.000 dinara i isplaćuje se 10 godina u mesečnim ratama od po 12.000 dinara, dok je za četvrto dete 2.160.000 dinara i isplaćuje se 10 godina od po 18.000 dinara mesečno.

Iz Ministarstva za brigu o porodici za Euronews Srbija navode da odredbe Zakona koje se odnose na redovno vakcinisanje dece imaju za cilj da se „zaokruži celokupnost sistema društvene brige o deci od najranijeg uzrasta“.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend