Društvo

„Nema veze s projektom, ali u njega verujemo“: Rio Tinto o rušenju kuća u Nedeljicama

N1 screenshot

N1 screenshot

U protestima će svakako učestvovati ekološki aktivisti koji su juče u Gornjim Nedeljicama blokirali bagere Rio Tinta, ne dajući im da ruše kuće koje je kompanija pre nekoliko godina otkupila za potrebe kopanja litijuma. Iako su radovi obustavljeni, ostao je strah da se kompanija polako vraća poslovanju u Srbiji. U Rio Tintu za <a href="https://n1info.rs/vesti/nema-veze-s-projektom-ali-u-njega-verujemo-rio-tinto-o-rusenju-kuca-u-nedeljicama/?fbclid=IwAR0x9btZSmq50Fjss0PDlWaEfEJMVJGI5_m8UXlVdLYXz7X5UChr5l7i3dI" target="_blank" rel="noopener"><strong>N1 kažu</strong></a> da rušenje kuća nema veze sa početkom projekta, ali da u njega i dalje veruju.

Da je na Rio Tinto stavljen zarez, a ne tačka, kako je to predsednica Vlade tvrdila početkom prošle godine, aktivisti udruženja „Ne damo Jadar“ sumnjaju odavno.

Jučerašnji pokušaj kompanije da sruši objekte na parcelama na kojima je planirano iskopavanje litijuma, dodatno je pojačao nepoverenje.

„To je jedan novi korak za bliže otvaranje rudnika. Oni su sami rekli, ti njihovi Englezi, tako je bar čovek rekao koji je prevodio, da se oni trude da nastave projekat Jadar“, kaže Zlatko Kokanović iz „Ne damo Jadar“.

I česta ponavljanja predsednika Srbije kako „smo ispali glupi“ jer smo navodno rekli „ne“ iskopavanju „goriva budućnosti“, Kokanoviću stvaraju sumnju da će kad tad crveno svetlo da se vrati na zeleno.

„To je kao kada bi Emirati rekli: Mi nećemo naftu da izvozimo. Šta smo mi, ludi? Ja se nadam da nikada do kraja ne može da bude izgubljena šansa“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da nije izgubljena sugeriše i jedan detalj iz Vučićevog poziva da se krene sa uklanjanjem objekata.

„Pa srušite te kuće koje pripadaju vama, a koje su ruglo. Evo, ja tražim od Rio Tinta, dok ništa dalje nisu dobili – hajde, bre, ljudi, srušite ove kuće“, navodi Vučić.

Dakle, „dok ništa dalje nisu dobili“. U Rio Tintu pak naglašavaju – rušenje je planirano zarad bezbednosti i nije početak izgradnje projekta „Jadar“, u koji kažu, i dalje veruju.

„Smatramo da samo nakon široke debate utemeljene na činjenicama treba razmatrati kakva je budućnost projekta „Jadar“, međutim, to nije odluka koju kompanija može doneti“, poručuju iz Rio Tinta.

Napominju da poštuju odluku Vlade iz januara 2022. i da su sve njihove aktivnosti u skladu sa pravnim statusom kompanije.

Narodni poslanik i lider Ekološkog ustanka, koji je sa udruženjem „Ne damo Jadar“ juče satima opkoljavao mašine u Gornjim Nedeljicama kaže – i vrapci na grani znaju o čemu se radi.

„To apsolunto nije nikakva tajna. Oni će nastaviti da kuće, bez obzira na to da li su nove ili su trošne, ruše, jasno stavljajući do znanja da oni od tog projekta neće odustati“, smatra poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović.

O otvaranju rudnika litijuma se neće ponovo razgovarati, ako se pita Savez ekoloških organizacija Srbije. Čak ni ako bi se donosio neki novi lex specialis.

„Srpska akademija nauka i umetnosti se jasno izjasnila da je to štetno. Šta da kažu? Evo mi smo se dogovorili da je sumporna kiselina zdrava, da je super kad je povećan arsen i bor u vodi i kakav zakon po tom pitanju mogu da donesu? Rudnika litijuma neće biti, ne na Jadru i ne da neće kopati Rio Tinto, neće kopati niko“, poručuje Ljiljana Bralović iz SEOS-a.

Ipak, lex specialisa možda bude, ne bi bio prvi put da se usvaja za velike projekte. Ono čega garantovano neće biti jeste zakon koji zabranjuje iskopavanje litijuma, uverena je Bralović. Ali kaže, ne znači to mnogo, bolje od trenutnih donosilaca odluka ona i njeni saborci nisu ni očekivali.