Društvo

Nestorović: Deca će se upisivati u školu prema svom mestu prebivališta

FOto: S.Lisac
Završena je sednica Skupštine Grada Požarevca na kojoj su odbornici, između ostalog, usvojili lokalni akcioni plan za pravedan upis učenka u osnovne škole na teritoriji grada Požarevca, a u okviru projekta “Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje za period od 2022. – 2024. godine.

Usvojen je lokalni akcioni plan za pravedan upis učenka u osnovne škole na teritoriji grada Požarevca lokalnog tima u okviru projekta “Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje za period od 2022. – 2024. godine. Plan je usmeren na unapređenje strategije upisa dece u predškolsku ustanovu i učenika osnovne škole na teritoriji Grada Požarevca i predstavlja aktivno sprovođenje pravilne upisne politike u osnovnim školama, što podrazumeva smanjivanje nejednakosti u obrazovanju i pružanje integrisane podrške deci i porodicama iz osetljivih društvenih grupa. Osnovni cilj je usmeren na inkluzivno i pravedno kvalitetno obrazovanje, a posebni ciljevi odnose se na ravnomeran upis dece iz osetljivih grupa u osnovne škole radi postizanja približno jednakog broja dece ovih grupa u osnovnim školama.

Član gradskog veća zadužen za obrazovanje, Goran Nestorović rekao je na sednici skupštine Grada Požarevca da je urađen novi plan rejonizacije, po kome  će se deca upisivati u školu prema svom mestu prebivališta.

Želimo da rešimo upisnu politiku, da upišemo dete u školu gde nam je mesna zajednica, a ne da biramo neke elitne škole u koje ide prekomeran broj dece, a posle zbog preopterećenosti nastavnika uzimamo privatne časove za dopunu znanja.

Član lokalnog tima, prosvetni savetnik, Draško Grujić rekao je da je akcioni plan nastao kao produkt projekta u koji su uključeni gradovi Požarevac, Šabac i Prokuplje. U projektu su inicirane slabosti koje su u sistemu, kao mogućnosti, odnosno ono što mi možemo da uradimo da bude bolje.

Otkrili smo da mnogo treba da se uradi. Otkrili smo da nemamo precizne podatke o broju dece koje žive na toj teritoriji, rekao je Grujić. On je objasni na primeru da ukoliko se neko doseli, uredno prijavi sebe i svoje članove porodice policijskoj upravi, ali ne i mesnoj zajednici ili matičnoj službi mesta u koje je došao. Zato škole te podatke ne dobijaju.

Ukoliko se neko iz Požarevca odseli ta druga sredina je u istom problem. U saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstom unutrašnjih poslova pokušali smo da rešimo problem. Moramo da znamo svako pojedinačno dete koje je žitelj našeg grada i koje treba da krene u predškolski pripremni program ili u školu, rekao je Grujić.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ovo je sve samo razlog vise da ne postoje „elitne skole“ vec da postoje odredjena merila kojima bi se obrazovne institucije svih rangova zapravo ujednacile.

%d bloggers like this:
Send this to a friend