Društvo Kultura

Nestorović: Mladost, energija, razigranost karakteriše ovogodišnji „Viminacium fest“

Foto: S.Lisac
Viminacijum fest jedan je od zahtevnijih programa Centra za kulturu, a nakon tri godine od održavanja gledaoci će imati priliku da prvi put gledaju predstave u amfiteatru odnosno Areni.

Na prostoru arheološkog  parka “Viminacium” održaće se sedmodnevni “Viminacium fest” . Predstave će biti održane na lokacijama Limes i Arena.

Gradonačelnik grada Požarevca, Saša Pavlović rekao je na konferenciji za medije da “sam festival odiše jednom posebnošću, a ta posebnost se ogleda u jednom ambijentu samog Viminacijuma. Imate mogućnost da na otvorenom gledate pozorišne predstave u onakvom ambijentu kakav jeste.

Direktorka Centra za kulturu, Galina Pavlović rekla je da je pozorišni festival posvećen mitovima i legendama od antičkog do modernog doba, a prostor na kome se održavaju predstave daje festivalu “jednu posebnu draž i veliku inspiraciju za reditelje i glumce.”  

 Jedan od idejnih tvoraca festivala, umetnički direktor i selektor festivala, Mihajlo Nestorović rekao je da je osnovna ideja Viminacium festa da predstave budu zasnovane na mitskim događajima i istorijskim ličnostima koji su obeležili vreme, te delima koju inspiraciju traže u pojavama savremenog društva.

Za takmičarski deo izabrano je pet predstava, Žiri publike će svake večeri dodeljivati nagradu za najboljeg glumca odnosno glumicu predstave. Završne večeri stručni žiri dodeliće dve nagrade, statuetu „Zlatna fibula“ i nagradu za najbolju predstavu i glumca, glumicu.

Svečano otvaranje festivala je u ponedeljak 23. avgusta kada će posetioci imati priliku da pogledaju muzički spektakl “Kosa”, u izvođenju glumaca pozorišta mladih iz Novog Sada i novosadskog pozorišta. Režiju ove predstave potpisuje Peter Telehaji. Ova predstava je van konkurencije.

U takmičarskom delu učestvovaće Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i Narodno pozorište Timočke krajine “ Zoran Radnilović” iz Zaječara koji će izvesti čuvenu tragediju Sofokla, komad “Antigona” . Srpsko Narodno pozorište iz Novog Sada pripremilo je za prave ljubitelje muzike predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin“.  Narodno pozorište iz Niša dolazi sa predstavom „Jedan Edip“, savremeno čitanje Armanda Asimenta Roza, u režiji Juga Đorđevića.

U režiji Petra Ristovskog, autorke Teodore Ristovski odigraće se predstava „Saligia“ , Ludum ludum teatra iz Beograda. Svoju predstavu odigraće Prešernovo gledalište Kranj i Mestno gledalošče Ptuj iz Slovenije. Oni će u režiji Jerneja Lorencija odigrati predstavu „Škofjološki pasijon“.

U slučaju kiše program se premešta u treći prostor u Limesu, kapaciteta  200-250 ljudi. Simfonijski orkestar “Gvardija” zatvara Viminacijum fest i prema rečima organizatora programa centra za kulturu, Predraga Paunovića, “Gvardija će se predstaviti sa najboljim programom do sada, i sa posebnim gostima”.

Viminacium fest pod nazivom „Mitovi stari i novi“ biće održan od 23. do 29. avgusta. Karte za fest biće dostupne na biletarnici Centra za kulturu i koštaće 500 dinara za svaku predstavu. Predstave počinju u 20 sati. Takođe, biće organizovan prevoz autobusom svake večeri od 19 sati ispred hotela „Dunav“ za sve one sa kupljenim kartama.

Više detalja o ovom festivalu možete pratiti u narednim danima na portalu Boom 93.

 

 

 

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend