Društvo

Nikolić Acić: Dnevno preko 200 pregleda, svaki četvrti pozitivan na koronavirus

Dr Svetlana Nikolić Acić, pedijatar

Dr Svetlana Nikolić Acić, pedijatar

Broj pregleda u kovid ambulanti u Požarevcu je u porastu i na dnevnom nivou se obavi preko 200 pregleda, od čega je između 60 i 80 novozaraženih svakodnevno, kaže Svetlana Nikolić Acić, zamenica direktora Doma zdravlja Požarevac.

U Požarevcu je u nedelju bilo 178 pregleda, od kojih  116 prvih i 48 pozitivnih. Već u ponedeljak, broj pregleda je prema rečima doktorke naglo porastao na 254 pregleda, od koji je kod 82 osobe registrovan pozitivan rezultat na koronavirus, odnosno svaki četvrti pacijent koji se javio na pregled u kovid ambulantu je bio pozitivan.

Veliko Gradište beleži 47 novih slučajeva, dok je u Petrovcu na Mlavi registrovano 17 novih slučajeva koronavirusa.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiNikolić Acić ističe da se uglavnom radi o blagim simptomima i da je manje hospitalizacija nego ranije.

“To su uglavnom simptomi koji liče na druge respiratorne infekcije, kijavica, gušobolja i blago povišena temperatura, i uglavnom su to pacijenti sa lakim kliničkim slikama.  Poneki pacijent sa srednje teškom slikom se upućuje u bolnicu, ali je broj pacijenata za hospitalizaciju daleko manji nego ranije. Većina pacijenata se zbog lakših simptoma šalje na kućno lečenje. To su uglavnom mlađe osobe, nevakcinisane, ali ima i onih koji su vakcinisani”, navodi Nikolić Acić.

Doktorka dodaje da je pritisak na kovid ambulantu u porastu, naročito u poslednjih nedelju dana.

“Pritisak na lekare je veliki, a očekujemo da bude još veći”, zaključuje ona.

U Domu zdravlja Požarevac savetuju građanima da ne dolaze sa najblažim simptomima (temperaturom oko 37°C), već da sačekaju ako se simptomi pogoršaju da dođu na pregled, kako se ne bi stvarale gužve u kovid ambulanti.

Do sada u Požarevcu vakcinisano je 79.000 ljudi prvom dozom, revakcinisano 32.000, a treću tzv. buster dozu primilo je 17.000 građana Požarevca.