Društvo

Nisu ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika, odlučuju šta dalje

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Nezadovoljni poljoprivrednici koji su u sredu blokirali centar Novog Sada sastali su se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu. Od njihovih zahteva odobren je izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda još danas, a za suncokret im je ponuđena cena od 535 evra za izvoz, iako oni traže 700 evra. Poljoprivrednici su, kako javlja reporterka N1, najavili da će u narednim satima odlučiti šta i kako dalje. Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke još od 6.30 sati u blokadi drže zgradu opštine Rača i glavnu, Karađorđevu ulicu.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja Stig.

Poljoprivrednici će u narednih sat i po većati šta će i kako, budući da nisu ispunjeni svi njihovi zahtevi.

Podsećamo, poljoprivrednici zahtevaju da cena suncokreta bude 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litru, zatražili su i da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Zatražili su i da se ne kažnjavaju poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne. Poljoprivrednici su centar Novog Sada blokirali juče od 8.00 do 14.00. Oni su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici iz udruženja Stig Požarevac, iz Rače Kragujevačke i Nove Pazove kako bi im pružili podršku.

Istovremeno, odvija se nova blokada, u Rači Kragujevačkoj, javio je reporter N1.

„Mi kao i naše kolege iz Vojvodine i Stiga tražimo od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije. Juče smo postigli sporazum sa kolegama iz Novog Sada da se pridružimo protestu u Rači. Mi smo zajedno sa njima u protestu. Dok nam iz Beograda ili Novog Sada naše kolege ne jave da je postignut dogovor sa premijerkom Brnabić, mi ćemo traktorima blokirati centar Rače“, kaže za N1 Milan Milošević, poljoprivrednik uz Rače.

„Nećemo umirati u tišini“, ističu Račani na blokadi zgrade opštine i glavne ulice.

Reporterka N1 javlja da su poljoprivrednici i noćas prenoćili ispred Vlade Vojvodine u Novom Sadu.

Ostalo je nekoliko poljoprivrednika koji su dežurali. Oni su upalili traktore, rotacije i sirene.

Za N1 rekli su da šalju poruku u Beograd gde je održan sastanak. Građani koji prolaze uglavnom ih pozdravljaju sirenama.

Više od 50 traktora parkirano je u bulevaru Mihajla Pupina kod zgrade Vlade.

Poljoprivrednik iz Srbobrana Đorđe Grujić rekao je za N1 uoči sastanka da očekuje konstruktivan susret sa premijerkom Brnabić. „Očekujemo da izvučemo naš maksimum, da bude najbolje što bi moglo da ispadne i da Vlada da svoj maksimum“, rekao je on.

„Naravno da ima prostora za kompromis, ali u određenim granicama normale, moramo i mi i oni da popustimo, ali o crvenim linijama ne bih da govorim dok se sastanak ne završi“, dodao je Grujić.