Društvo Kultura

Noć muzeja u Požarevcu uz zaštitne maske,distancu i manji broj posetilaca

galerija M.P.Barili
Foto/ MV.Noć Muzeja 2021. Galerija M.P.Barili
U Požarevcu je sinoć za  Noć muzeja bila otvorena Galerija Miodraga Markovića, Galerija Savremene umetnosti, glavna sala Narodnog muzeja kao i galerija Milene Pavlović Barili. Zbog aktuelne epidemiloške situacije ove godine je bio nešto manji odaziv posetilaca kao i  broj programa i  galerijskih postavki koje se nude.

U Glavnoj zgradi  Narodnog muzeja posetioci su  imali priliku da vide arheološku postavku, praistorijsku i antičku zbirku.

noć muzeja Narodni muzej
Foto/ M.V.Narodni muzej Noć muzeja 2021

U dvorištu je lapidarijum u kome su izložene skulpture, nadgrobne stele, delovi arhitektonske plastike, sarkofazi.

Narodni muzej Požarevac
Boom/TS/ Narodni muzej Požarevac

U Legatu  Miodraga Markovića u okviru stalne postavke, umetničke slike. Neki od umetnika čije se slike nalaze u zbirci su: Jovan Bijelić, Milan Konjović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Peđa Milosavljević i dr.

legat Miodraga Markovića
Foto/ M.V. /Legat Miodraga Markovića noć Muzeja 2021

U galeriji Milene Pavlović Barili prikazana je stalna postavka Mileninih slika uz eksponate njenih ličnih predmeta i haljina.

galerija Barili
Foto/ M.V.  Galerija M.P.Barili – Noć Muzeja 2021

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je gostujuća dokumentarna izložba Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ koja prati izdavaštvo u Braničevu. Izložba će biti postavljena u Galeriji savremene umetnosti od 11.05.-25.05.2021.

Foto/ muzej postavka

Manifestacija „Muzeji za 10“ sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ održava se  po sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend