Društvo

Norveška podržala razvoj Srbije sa više od osam miliona evra

Foto: UNOPS/Igor Pavićević
Norveška je podržala ujednačeni razvoj manje razvijenih gradova i opština i osnaživanje nacionalnih institucija sa više od osam miliona evra tokom poslednje tri godine preko projekta "Norveška za vas - Srbija", rečeno je danas na konferenciji povodom završetka tog projekta.

Kroz različite projekte, 218 osoba dobilo je zaposlenje, 385 nezaposlenih unapredilo je svoje veštine za zapošljavanje, 162 mikro i mala preduzeća unapredila su svoje poslovanje, dok je infrastruktura poboljšana u devet opština čime je 48.000 gradjana dobilo bolje uslove života.

Od septembra 2018. godine do sada, projekat je organizovao različite javne pozive i podržao više od 90 različitih projekata za unapredjenje pristupa zapošljavanju, povećanje socijalne uključenosti, poboljšanje uslova života i lokalne infrastrukture, dok su aktivnosti sprovedene u 59 manje razvijenih lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju projekta.

„Norveška dosledno podržava društveno-ekonomski razvoj Srbije već mnogo godina, a kroz različite projekte, izgradili smo snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i različitim nacionalnim i lokalnim institucijama, što je bila osnova za naš zajednički uspeh“, naveo je ambasador Norveške u Beogradu Jern Eugen Jelsta.

„Sa Norveškom imamo iskren i partnerski odnos u procesu integracija Srbije u EU, a od 2008. godine do danas, Norveška omogućila je Srbiji 100 miliona evra bespovratne podrške za razvoj“, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, na obeležavanju završetka projekta „Norveška za vas – Srbija“.

„Ovaj projekat pokrivao je mnogo različitih oblasti, te smo tako odgovorili na potrebe ljudi, ispunivši mandat UNOPS-a da podrži izgradnju boljih života i podrži države u dostizanju održivog razvoja“, rekla je direktorka višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ pružio je i podršku jačanju nacionalnih institucija, kroz unapredjenje informacione bezbednosti Vlade izradom Procene ekosistema informacione bezbednosti u Srbiji sa Metodologijom za identifikaciju kritične informacione infrastrukture, kao i nabavkom platforme za organizaciju sajber vežbi, čime je unapredjena spremnost ključnih institucija da odgovore na sajber napade.

U saopštenju se navodi i da je Norveška podržala i jačanje zdravstvenog sistema i jedinica intenzivne nege nabavkom 20 respiratora i 25 uredjaja za anesteziju i respiratorni monitoring, u maju i junu 2020. godine. Osim toga, Ministarstvo za evropske integracije dobilo je savremeni softver za prevodjenje pravnih tekovina EU, što je doprinelo povećanju kvaliteta i brzine prevoda.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend