Društvo

Nova ekonomija: Kovid bolnice za sada koštale oko 130 miliona evra

Foto: Boom93/MMV
Država je na izgradnju i opremanje tri kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu potrošila ukupno oko 130 miliona evra.

Od toga, izgradnja objekata bolnica je koštala 87,9 miliona evra, a kupovina potrebne opreme 42,3 miliona evra piše Nova ekonomija.

Cene izgradnje i opremanja rasle su i nakon ugovaranja poslova tako što su naknadno potpisivani aneksi ugovora.

Kovid bolnica u Batajnici koštala je 42,9 miliona evra, u Kruševcu 37,7 miliona evra, a u Novom Sadu 48,6 miliona evra, vidi iz do sada javno objavljenih podataka.

Ministarstvo odbrane gradilo kovid bolnice

Izgradnja bolnica je finansirana iz budžeta Ministarstva odbrane, dok je za opremanje bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Konkurencije prilikom izbora izvođača gotovo da nije ni bilo.

Kako je izgradnja kovid bolnica finansirana iz budžeta Ministarstva odbrane, Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ je ugovarala poslove.

Raspisana su tri tendera, i to sva tri kao pregovaraćki postupci, bez objavljivanja javnog poziva. To znači da su ponudu mogle da daju samo firme koje su bile pozvane.

Poslove izgradnje u sva tri slučaja dobile su iste firme, Termomont iz Beograda, Teming Electrotechnology iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Consulting iz Kruševca.

Potpuno isti konzorcijum kasnije je dobio i posao izgradnje fabrike vakcina.

Izgradnja bolnica, bez opreme, ukupno je plaćena 87,9 miliona evra, 27,8 miliona evra za bolnicu u Batajnici, 28,3 miliona evra u Kruševcu i 31,8 miliona evra u Novom Sadu.

Razlog za tajnost: „bezbednost države“

Stavljanjem projekata izgradnje kovid bolnica pod okrilje Ministarstva odbrane otvara se prostor za netransparetnost „pod izgovorom zaštite bezbednosti i odbrambenih interesa države“, objašnjava Marija Ignjatijević, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu poltiku (BCBP).

„Naime, Zakon o javnim nabavkama predviđa izuzetke od primene zakona u oblasti odbrane i bezbednosti, koji se u ovom slučaju mogu zloupotrebiti kako bi se smanjila transparentnost i preskočio postupak javne nabavke“, dodaje Ignjatijević.

Pojašnjava da se upravo u slučaju bolnica u Batajnici i Kruševcu, kao osnov za izbegavanje primene Zakona o javnim nabavkama navedena upravo bezbednost, iako se u samom obrazloženju ne mogu naći razlozi za to.

„Izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu i fabrike vakcina prebačene su oktobarskim rebalansom u budžet Ministarstva odbrane za 2021. godinu, a sve projekte vodi Vojnograđevinska ustanova Beograd. Za razliku od bolnica u Batajnici i Kruševcu, bolnica u Novom Sadu i fabrika vakcina nisu na vojnom zemljištu, pa je dodatno nejasno zašto ove projekte koordinira Ministarstvo odbrane“, kaže Ignjatijević.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend